torsdag 7 oktober 2010

Propagandaminister Schlingmann

Här gäller det att se upp! Många tog det kanske för givet att Per Schlingmann skulle få en statsrådspost när han lämnade över partisekreterarjobbet till Fia Arkelsten. Men inte. I stället fick vi vänta ett par dagar extra på beskedet: Schlingmann blir ny PR-chef hos statsministern, en sorts alliansregeringens propagandaminister, kan man tänka.

Under den förra mandatperioden hade Reinfeldt uppenbara problem med kommunikationen. Tidvis märktes frustrationen påtagligt. Som när Regeringskansliets politiska ledning träffade radions ekoredaktion för överläggningar. Eller som när Reinfeldt plågades av frågan om sitt förhållningssätt till Sverigedemokraterna: "Sossarna ringer runt till redaktioner", var motangreppet.

Det ska bli slut på de mediala missarna nu. Med den förre partisekreteraren ska kommunikationen bli mer samordnad och slagfärdig. Här gäller det för den opposition som så gärna vill få uppmärksamhet på kritik av regeringen i vissa frågor och på sitt alternativ att se upp ordentligt. Redan i ingången är högerns dominans total när det gäller resurser för kommunikation. När Schlingmann nu ska samordna också den främsta regeringstaburettens formella offentliga kommunikation blir säkert resurserna ännu större och mer samlat, stat och parti. I det här fallet stat och moderater. Lägg till det hela näringslivets propagandaresurser och vi ser en framtid där kommunikationen glider ihop, där det är svårt att se skillnad mellan parti och stat och där den ekonomiska och politiska makten samlat, läs Reinfeldt och den politiska högern, lägger grunden för att på allvar styra samhällsdebatten. För oppositionen och dess begränsade resurser är läget värt eftertanke. Det behövs sannerligen motkrafter även till "propagandaminister" Schlingmann framöver.

Mer att läsa:
Svd,

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern  
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,