måndag 4 oktober 2010

Första dagen med makten i händerna

Idag har semestrandet på Mallorca bjudit på bussresa till bland annat grottor. Även tillverkning av pärlor, keramik och likörer med tillhörande smakprovning fanns på turlistan. Samtidigt har Sverige, det kallare landet norrut, fått en ny talman. Per Westerberg, moderaterna, som omvaldes av riksdagen. Första beslutet där Sverigedemokraterna deltog och gav stöd till Westerberg. I mitt bakhuvud här nerifrån har jag något om ett uttalande av Per Westerberg om just de främlingsfientliga i SD. Det lät inte fullt så kritiskt som man kunde förvänta sig, där i radia Sörmland. Förhoppningsvis inte något som på allvar ger en signal om ett intimare kramande mellan allians och Sd framöver. Hur mycket av Reinfeldts kommande regeringsförklaring kommer SD att direkt eller indirekt att få inflytande över? Ser också att Sd har fått platser i utskotten.

Min oro och stora fundering nu gäller hur lång tid det tar innan medier och andra partier (vilka?) börjar acceptera SD som vilken demokratisk kraft och vilket politiskt parti som helst. Oavsett att en andel väljare i tillräckligt antal för att ge riksdagsmandat har röstat in partiet, raderar inte det partiets värderingar och människosyn, något jag inte vill ha i Sveriges riksdag eller i politiska maktpositioner. Låt de slåss för bevarandet av våra fornminnen och helgdagar någon annanstans. Manifestationerna i dag mot rasism är därför viktiga. Låt de fortsätta.

I morgon kommer regeringsförklaringen av Reinfeldt. Han ska också presentera ministrar och för oss som länge har riktat kritik mot alliansens försämringar av sjukförsäkringen är det inte förvånande att han lär byta ut ansvarigt statsråd. Men låt för all del inte det falla i glömska att Reinfeldt själv är högst ansvarig för det sjukförsäkringselände som under de gångna åren har drabbat väldigt många. Vad gäller regeringsförklaringen finns det anledning att notera vad som kommer om några särskilt viktiga frågor: jobben och "synvillan" ungdomsarbetslösheten exempelvis. Uppföljningen av hur regeringsförklaringen kommer att genomföras i praktiken och i ett första skede dess politiska innehåll kommer jag och många garanterat att återkomma till. 


Mer att läsa: 
DN om talmansvalet.

Fler som bloggar: 
Scaber Nestor, Peter Högberg, In your face,  Tokmoderaten, Alliansfritt Sverige , Martin Moberg, Martin Moberg2 Veronica Palm , Röda Berget,  Roger Jönsson,  Annarkia,Helen Pettersson, Johan Westerberg, Sandro Wennberg,
Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,