onsdag 10 juni 2009

Socialdemokraternas eftervalsdebatt sår frön till framgångar?

Socialdemokraterna blev 140.000 fler än förra gången det var EU-val. Söker man ska man finna står det i Bibeln och visst är letandet efter fragment av framgångsspår något man kan förstå. Frågan är väl hur meningsfullt det är. Av de avgivna rösterna blev dock andelen densamma, 24,6. Katastrof eller framgång? Det debatteras nu för fullt mellan partivänner, på bloggar och i "gammelmedia".

Socialdemokraternas egna resultat måste vara det viktigaste, inte moderata icke-bakslag. (tvärtom plus men lite) Men eftervalsanalysen måste också se resultatet i relation till andra partier som moderaterna. För S i Stockholmsregionen måste jämförelsen också göras med miljöpartiet eftersom Mp i alla fall tillfälligt kan beteckna sig som "största oppositionsparti". Egentligen omöjligt att jämföra Eu-valresultatet med faktiska platser i dagens fullmäktige men EU-valet måste tas på stort allvar.

En grundfråga är väl om (S) har anpassat sig mentalt till att inte vara ett dominerande parti som i hög grad påverkar den politiska debatten. Utifrån det måste ett resultat på drygt 24 procent prövas. Att vara glad för att man "inte tappar något" från en sådan för partiet främmande och skrämmande låg nivå sätter in partiet i en helt annan och ny roll i svensk politik.

Om detta består, förstås. Även valforskare och internationella erfarenheter säger ju att man just i detta val är beredd att rösta lite "friare". Det känns (tyvärr) inte lika skarpt som ett riksdagsval. Och Piratpartiet kunde ta plats i parlamentet utan att svara på vad man tycker i frågor om jobb, tillväxt, miljö, klimat, patientrörlighet, löntagarnas trygghet osv.

Aftonbladet benämner S som ett "bunkerparti" tillsammans med moderaterna. Men man sätter också fingret på det som måste vara S viktigaste lärdom och förändring inför 2010.
Det var i stället de partier som pratade visioner som vann.
Möjligen skulle jag lägga till: det var partier med visioner som också blev mycket tydliga i konkreta sätt att nå drömmarna som gick framåt.

Carl Melin, partiets tidigare opinionsguru och nu på United Minds, skriver på Newsmill:
Det går inte längre att skylla på att väljarna 2006 var trötta på Göran Persson, utan det finns betydligt djupare problem som partiet ännu inte har åtgärdat.
Samtidigt rasar partiet ytterligare i storstäderna och hamnar på tredje plats i Stockholms län och på fjärde plats i Stockholms kommun. Och det i ett val där valdeltagandet ökar. I samband med tidigare Europaparlamentsval har socialdemokraterna skyllt förlusterna på splittringen i EU-frågan och det låga valdeltagandet. Den här gången håller inte den analysen, utan problemen ligger i partiets oförmåga att attrahera framför allt storstädernas medelklass.
Niklas Nordström har i sin GP-krönika viktiga tankar kring valresultatet och socialdemokratins framtid. Problemanalysen är central.
Socialdemokratin är inte relevant för människor i medelklassen som bor i de större städerna. Livet i bostadsrätterna, radhusen och villorna fångas inte upp av socialdemokratin. Den politik, den retorik, det bildspråk och de företrädare socialdemokratin valt når inte fram till stora grupper.
Niklas fortsätter:
Min känsla är att det blivit för mycket av symboler, förnekelse av problem och för lite att förstå på djupet vad som måste förändras. Ett bevis på det är att fixeringen vid Moderaterna hämmar utveckling internt i socialdemokratin. Likaså att tron att ekonomiska krisen och den stigande arbetslösheten automatiskt skulle ge S-röster
I Aip skriver Jonas Morian en krönika som avslutas tankeväckande:
MP tycks ha gjort en hel del rätt och V rejält fel. Frågan är vad vi lär oss av det
"En glad sommar" borde också socialdemokrater tillönskas. Men det skadar inte om partiets företrädare, bloggare och medlemmar i stort ägnar några kreativa och konstruktiva tankar om sitt partis behov inför framtida utmaningar. Sådana behövs sannolikt när "höstterminen" drar igång.

Läs mer:
- Egna inlägg om S-resultatet här och här
- HBT-sossen, Tankar från roten, Karins värld, Svensson, Maryam Yazdanfar, Johan Westerholm, Dick Erixon, Eva-Lena Jansson, Tidigare länkat till Kents inlägg om behov av fortsatt förnyelse i moderaterna. Lärdom för S?
- Sammanfattningar om progressiva bloggar hos Johan på S-buzz

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

2 kommentarer:

Tor sa...

"Och Piratpartiet kunde ta plats i parlamentet utan att svara på vad man tycker i frågor om jobb, tillväxt, miljö, klimat, patientrörlighet, löntagarnas trygghet osv."

För mig personligen var det socialdemokraterna och moderaterna som inte kunde försvara jobbfrågorna medan PP gjorde det. PP försvarar min möjlighet att tjäna pengar på det jag skapar. Socialdemokraterna och moderaterna har tidigare visat att de kanske kommer att verka för ett införande av patent på datorprogram som låter andra hindra mig från att använda lösningar som jag själv kommer på.

Peter Andersson sa...

Tor: jag kan tyvärr inte frågan men ska kolla upp det. Så om vi inte fullt ut står upp för jobben i just din sektor så förstår jag om du inte sätter övriga delar av politiken högre för egen del. Men den "stora bilden" är att jobben för oss har varit en grund ända sen vi bildades. Och kommer så att vara. För nuvarande regering var det ett valvinnande koncept. Det som nu händer i Sverige går helt i motsatt riktning mot vad man sa före valet. För detta ska man ta ansvar.

peter