onsdag 24 oktober 2007

S-v-mp tillsammans i regering?

Svd berättar om samtal mellan s-v-mp om koalitionsregering. Måhända känns det inte alltför revolutionerande för oss som har sett den alliansen ganska naturlig i kommun- och landstingspolitik. Visst, det har funnits dem som gärna sett en breddning av samarbete över blockgränsen. S och Fp till exempel, som i Haninge, eller västra Götaland. Men frågan är om inte det projektet är rejält dödsdömt efter alliansens bildande. Både alliansen i sak och den politik de bedriver talar emot. Mer fasta former på nationell nivå med ett alternativ som har mycket brett stöd hos befolkningen och som innehåller värderingar om både rättvisa, miljöhänsyn och tillväxt känns onekligen som ett vinnande team inför valet 2010.

Det krävs förvisso en hel del av alla partier: att socialdemokrater som varit vana med den egna regeringsmakten blir mer lyhörda och öppna för samarbetspartiernas åsikter. Att miljöpartisterna får lite ordning på sina ibland obegripligt oorganiserade strukturer. Att vänsterpartiet skrinlägger fantasiförslag om satsningar som aldrig kan finansieras. Utan att för den skull skrinlägga politiska visioner, bör tilläggas. Det har partier alltför ofta tvingats göra i det politiska vardagsharvandet.

Tydliga skillnader mellan alternativen är en fördel och vinstlott för väljarna på valdagen. Två tydliga "paket" att ta ställning till. Två vägar för Sverige att stega vidare på. Att nära 60 % av svenska folket idag ger sitt stöd för den nya alliansen, s-v-mp är en bra start på en lång valrörelse.

Intressant
? Andra bloggar om: , , , , ,