torsdag 17 februari 2011

Kris, kommission och kremlologiska tankegångar

En usel bloggvecka, detta! Trots att mycket har hänt i svensk politik har tiden fått läggas på annat. Men morgontanke kring veckas kriskommission blir det, trots att jag ännu bara har hunnit skumma igenom rapporten. Delvis inspirerad av Svenskans ledare som idag, för tusende gången i ordningen, dömer ut (S) därför att partiet inte tycker att "förnyelse" är liktydigt med borgerlig politik. Lite roligt, faktiskt, och en företeelse jag har noterat förr.

Det får mig
att fundera, det här med socialdemokratin i kris. Ett förödande valresultat, en svart verklighet för det så länge dominerande partiet i september 2010. Så därefter: en lång tid av stiltje och tystnad. Inte hos alla. Jag sitter vid den tidpunkten på "Mallis" och grämer mig över resultatet genom en kort analys av "Eländesvalet". Den öppna kriskommissionen med dess bloggare skriver valanalyser. Partifolket, vanliga medlemmar, har en månad eller så av dysterhet. Men snabbt vaknar de till liv. "Vi måste få prata politik", säger de helt nya medlemmarna. "Fram med ideologin", är deras budskap. Träffen med de nya och träffar i andra sammanhang med de gamla ger samma budskap redan under hösten. "Vi måste upp på banan och möta alliansens förändringar av Sverige". Tron på den egna värderingsgrunden svajar kanske en stund men finns där. Från högre ort råder som sagt största möjliga tystnad.

Jag har skummat Kriskommissionens rapport, jag har sett webbsändningen och läst en del viktiga och bra reaktioner. I mina ögon hamnar kommissionen rätt även om det kunde ha gjorts och sagt på en månad efter valdagen. De två i ledningen, Anna Johansson och Ardalan Shekarabi, ska ha mycket gott betyg. Dels för det arbete som har gjorts men också därför att de gör det som kanske kräver mest: Efter en totalkrasch vägrar köpa billigt "förnyelsedravel" för att i stället, sakligt, metodiskt och med en fullständigt genomlysande ideologsisk "lyster" diskutera framtiden.

Jag såg,
nästan före pressträffen, hur medierna började skalla om skatter. De fortsatte där socialdemokratin gick fel för nästan exakt ett år sedan då skatter blev på allas dagordning. Nästan ända fram till valdagen. Och, för att tillgripa en ovanlig företeelse på denna blogg, svordomar: Är det så djävla konstigt att (S) förlorade valet med den årslånga fokusering som hela samhällsdebatten hade på att "sänka skatter för fler jobb" där samband mellan skatt och reformutrymme försvann helt. Och den moderata skattesänkarboden verkar nu kunna öppnas på fler områden än jobbskatter...

Med kriskommissionens rapport finns en grund att gå vidare. Men en tanke finns hos mig som på ett sätt ligger i linje med Peter Akinders farhågor i Östran. Vad innebär den där markeringen att kriskommissionens arbete presenterade i former som så uppenbart ger utrymme för spekulationer i "kremlologi": En välklädd partisekreterare hälsar välkommen, sätter punkt för krispratet och sen överlämnar ordet till kommissionen? Efter detta har spekulationer förts vad som nu händer Dokumentet har övertagits av ledningen och mer än så blir det inte, tror en del. Hur rätt kriskommissionen än kan ha. Formerna för presentationen av rapporten ger energi till spekulationer som vi minst av allt behöver nu. Den som nu går in på partiets hemsida under kriskommissionen ser först en svartvit, statsmannabild på partisekreteraren. Sen kriskommissionen. En bild säger som sagt mer än 1000 ord.

"Tid för sakpolitik" skriver Eric Sundström i Dagens Arena. En berättelse om Sverige och framtiden, om socialdemokratins vägval och om sakfrågor måste fram. Där är kriskommissionens rapport en viktig inspiration för partiets medlemmar. Låt alla dem nu vara med i det arbetet och gör som Ardalan Shekarabi önskade: en politisk extrakongress i höst som lägger fast politiken för framtiden.


Min stöld av länkar (men egna tillägg!)  från Sandro är en sak mellan honom och mig
Bloggare om detta: Storstad, Martin Moberg, Röda berget x 2, Peter Högberg, HBT-sossen, Veronica Palm, Ulf Bjereld, Jämlikhetsanden, Johan Westerholm, Röda Malmö, Johanna Graf, Annika Högberg, Bengt Silfverstrand, Norah4U, Sebastians tankar, Olas tankar, Henrik Alexandersson, Magnus Andersson, Lars Björndahl, Ledarbloggen, Tokmoderaten, Makthavare. Rebella, Lena Sommestad. Storstad.

Gammelmedia: AB1, AB2, AB3, AB4, Aftonbladet, Aftonbladet, Arbetarbladet, Axess, Corren.se, Dagens Arena, Dagens Arena 2, Eric S, Dagens Industri, Dalarnas Tidningar, DN, EX, Göteborgs-Posten, Helsingborgs Dagblad, Nerikes Allehanda, Norrköpings Tidningar, Norrländska Socialdemokraten, Norrtelje Tidning, Politikerbloggen, Politikerkollen, Skånskan 2, Skånskan, SR1, SR2, SR3, SR4, SR5, SR5, SR6, Sundsvalls Tidning, SvD, SvD2, SvD3, SVT, SVT1, SVT2, SVT3, TV4, TV4 2, Upsala Nya Tidning 1, Upsala Nya Tidning 2, Vestmanlands Läns Tidning, Västerbottens-Kuriren, Östersunds-Posten.


Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,