fredag 18 februari 2011

Sjukvården starkt kort för (S) - och en förbifart som önskas av många

vårdförtroendet, Ur HSN:s årsredovisning 2010.

Jag vet! Det finns ganska många partivänner som för närvarande befinner sig i något tillstånd då de med emfas framhåller partiets kris, inte minst för någon som antyder något positivt. Men jag tänkte ändå göra det. Har just fått del av landstingets Eftervalsundersökning 2010. En spännande läsning som ger en bild av hur länets väljare tänkte när de valde i höstas. Inte bara om partierna utan också om sjukvård, trafik och skatter. En intressant läsning.

Sjukvården var den viktigaste för väljarna i landstingsvalet. Minst viktig var....skattefrågan. En läxa för alla partier och kanske för medierna är att mer än hälften av väljarna inte kände att man hade tillräckligt med informaiton. Då röstade man som i riksdagsvalet. Socialdemokraterna har starkast stöd av partierna i den viktigaste frågan om vården. Hälften av väljarna ser ingen skillnad på vårdens kvalitet. 23 procent säger "något bättre" och 16 procent "något sämre". Jämför jag det med siffror som hälso- och sjukvårdens årsrapporter har haft under flera år stämmer utvecklingen ganska väl. För mig bekräftar det en ganska säker och stabil ökning av förtroendet för vården sedan 2002. Min slutsats är att det positiva i sin huvuddel inte alls beror på vårdval eller moderat ledning. Som Filippa ibland säger :
Och ska man vara riktigt petig: I årsredovisningen från hälso- och sjukvårdsnämnden visar faktiskt siffrorna en liten nedgång av förtroendet 2008, 2009 och 2010 och en liten uppgång av andelen som har litet förtroende för vården, samma period.

Åter till Eftervalsundersökningen...


Man kan också notera vilken kompakt majoritet det finns hos väljarna för den landstingsdrivna verksamheten. S, V och Mp:s väljare säger nära nog alla "mycket /något mer" av landstingsdrift. Men också mer än hälften av KD och Fp:s väljare säger detsamma. Och, (tolkar stapeln) kanske en tredjedel av moderaterna.

En viktig signal från väljarna är att vården måste bli mycket mer inriktad på att jobba förebyggande. Sju av tio delar den synen på vården.

För mig obegripligt är väl att det var moderaterna som uppnådde störst stöd i frågan om trafiken. Det förvånar mig inte om det i alla fall har rasat rejält nu efter vinterkollapsen av tåg och bussar. Men moderaterna har också bristande stöd när det gäller taxorna. Stockholmarna vill, som vi sossar, ha enhetstaxa och inte avståndstaxan. Även här är det kd:s väljare som ansluter sig mycket till de rödgrönas stöd för enhetstaxan.

En avslutande tanke. Ser att stödet för förbifar Stockholm verkar ganska kompakt i regionen. Även hos en majoritet av miljöpartiets väljare.

 Fler som bloggar:
- Birgitta Rydberg som hann före...

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,