torsdag 10 februari 2011

En partikongress med aktiva ombud - Ett parti som vill något

[uppdaterad] Ända sen valdagen som resulterade i Eländesvalet och Sahlins avgångsbesked har mediernas fokus på socialdemokraterna varit partiledarskapet. Alla med egna gissningar och om man ska tro "källor", en aldrig tidigare strid ström av läckor och rykten, som har gett stoff till spekulationerna. Nu börjar ändå en del artiklar att baseras på konkreta förslag om efterträdaren från de socialdemokratiska partidistrikten. I Expressen leder det fram till trion  "Den unge, den sluge, den trygge". Damberg, Östros och Österberg.

Aftonbladet kör sin "formkurva" på mer eller mindre heta namn men berättar samtidigt om skarp kritik internt mot det sätt på vilket valberedandet sköts. Solnasossarna Stig Malm och Johanna Graf kräver, precis som många S-bloggare, presentationer av kandidater som säger JA och vill något. Man vägrar acceptera en kongress med färdiga lösningar där ombuden blir någon form av transportsällskap för en redan "beslutad" linje. Man vill att en färdväg mot det samhälle som ska byggas också finns, om partiet ska kunna komma tillbaka.Som jag tidigare har skrivit om tror jag att den som denna gång lever i föreställningen om en vanlig kongress riskerar att köra rejält på grund. Det är ingen vanlig kongress och det kommer inte att vara ombud som passivt röstar som en ledning presenterar. Glöm det!

I skrivande stund är det några veckor kvar till kongressöppningen. I brist på mer formella sätt att ge medlemmar, ombud, väljare och medier lite fylligare förutsättningar inför partiledarval och val av andra i ledningsfunktioner har den öppna kriskommissionen sänt en enkät till ledande personer. Jag tror att många av oss har en inre övertygelse att det mesta fixar sig, också i det här läget. Så blir det säkert, men inte av sig självt. Det kräver att var och en tar ansvar, från medlemmar som väljer ombud, över ombuden själva, upp till partiledning och medarbetare. En hel politisk värld väntar sen på en offensiv socialdemokrati som vill förändra samhället och driva politik. 

Uppdatering, med tips om Örjan Fridners läsvärda inlägg på Svd..


Fler som bloggar:
- Kristian Krassman om spännande kongresser
- Peter Högberg om att driva politik mitt i krisen
- Johan Westerholm om elfenbenstorn
- HBT-sossen om ett öppet parti.
- Johanna Graf om det som idag står i Aftonbladet

- Thomas Böhlmark är nyfiken
- Tokmoderaten med "skräck i blicken"
- Politikerkollen; Aftonbladet
Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,