lördag 19 februari 2011

Ombud tar makten - och Mona Sahlin hyllar öppenhet

Om ett par dagar blir det officiellt vilka ombud som socialdemokrater runt om i Sverige har valt till den extra kongressen 2011. Medierna kommer säkert fram till kongressen att ha sina listor, spekulationer, presenationer och spelodds om partiledarna. Diskussionerna kommer att fortgå, som nu senast efter Aftonbladets ställningstagande. Tre män utpekas som "möjliga", något som gör alla dem som ser många kvinnor som tänkbara kandidater urförbannade. Och visst finns många kvinnliga kompetenta företrädare.

Men oavsett allt detta läggs snart makten i händer på 350 ombud. Och oavsett hur det ser ut med partikulturer, partipiskor, delegationsförhandlingar och annat är det just de 350 som fått ett personligt maktinstrument att använda efter klokskap och förnuft och helst utifrån de signaler som medlemmarna har skickat med. Förutsättningarna har ju inte varit alltför goda att kunna ta ställning. Några konkreta förslag finns inte. Presentationer saknas. Endast en person i ledningen, Mona Sahlin, lämnar en plats som man vet blir tom. Öppenheten i valberedningsarbetet har ifrågasatts. Där noterar jag i klippet från tv4 att Sahlin nu ger netroots-bloggarna i Öppna kriskommissionen rätt: Processen borde vara mer öppen. Kandidater som vill bli ledare borde vara tydliga. Och dessutom berätta varför de vill leda.

Allt det här ger förvisso bättre eller sämre förutsättningar för de ombud som ska avgöra frågan. Men icke desto mindre. Snart tar ombuden över makten. Trots allt!

Frågan är
hur den kommer att användas. En självklar punkt är att genomföra partiledarvalet. Samtidigt har väldigt många sossar under hand talat om att partiledaren är viktig men att det är politiken som avgör. Kommer kongressen att "klara av" politiken på något av en minimal tidsram? Eller kommer man att följa rådet från exempelvis Ardalan Shekarabi (själv tänkbart ombud för min egen valkrets) och besluta om en ajournering av kongressen eller en ytterligare extrakongress i höst med politiken i fokus?

I debatten har kritiker funnits både om en senfärdighet i eftervalsanalysen och en tystnad från dem som har funnits i ansvarsställning. Den kritiken må ha varti berättigad i många fall. Men i början av nästa vecka vet ombuden att de är ombud. Då flyttas ansvaret över till de 350 som får ett oerhört stort ansvar för hur partiet framöver kommer att "roddas". En del ombud, som Johanna Graf, har skrivit ner sina tankar och i det fallet har medlemmarna kunna ta ställning till om man vill kryssa eller inte. Fler ombud bör kanske framöver både tänka till, samtal och berätta om hur man tänker agera under den här för partiet så viktiga kongressen.

Mer
- DN om krav på besked av kandidater
- DN med intervju, Mikael Damberg
- DN-ledare om krisen i S contra M
- SvD om Aftonbladets ställningstagande
- SvD om mest omnämnda kandidat

Bloggar:

- Röda Berget om de första 100 dagarna
- Johan Westerholm (ombud?) om kandidaterna
- Sandro Wennberg (ombud?) om öppenhet
- Annika Högberg, (ombud?)
- Peter Högberg om partiledarvalet
- Aurora Gullberg med en bild som säger mer...
- Monica Green om en rad kvinnliga S-kandidater
- Alexandra Einerstam (ombud?) om att fråga kandidater med enkäter.
- Annika Högberg om behandling av en medlem i Stockholm...
- Gunilla Källenius om hur vi väljer partiledare.

- Sara Gunnerud om kvinnliga kandidater.
Martin Moberg om partiledarkandidater
- Staffan Lindström (ombud?) om förtroende som ombud.
- Roger Jönsson (ombud?) om ideologi och Stockholm
- Johanna Graf (ombud?) om en toppsäljare som inte finns,ännu?


Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,