söndag 20 februari 2011

Även ett parti i kris kan gillas av väljarna

Nej. Det är väl bara en i raden av reaktioner som bygger på någon form av misstänksamhet mot medier. En del saker görs, om man har sådana tankar, mer avancerat än vad de är. Att Svenska dagbladet idag fokuserar på Mp och inte på att (S) i dagens SIFO når över 30 procent är kanske uttryck för det. Och i nätupplagan anger man inte ens partiernas siffror. Men till mitt försvar för reaktionen finns en del fakta, senast presenterade i (S) kriskommissions rapport som påminner om hur Kent Asps bild såg ut av medier och deras partibilder: Men i stort är det en parantes, men värt att reagera över.

Annars får alltså ett socialdemokratiskt parti som varit i förlamingstillstånd ett halvår, som inte har en ledare, som har en politik, ja, men där viktiga delar inte har fått stöd av väljarna. Ett parti som varit och i mångt och mycket är upptaget av det interna. Detta krisens parti ligger i dagens SIFO 3,2 procent under moderaterna och gör en uppgång på 2,4 procent. Det förefaller som väljarna trots allt ser socialdemokraterna som "sitt" parti.

SvDs fokus är annars miljöpartiet som i mätningen tappar 2,6 procent och här spekuleras förstås i den låga profil som Mp har inför sina nyval av språkrör. På den borgerliga kanten klarar sig alla allianspartier över spärren till riksdagen.

Man kan väl tolka det här på rasande många sätt. Att ett parti med det halvår som (S) har bakom sig ändå får den siffra man får i en mätning borde rimligen säga något mer än om just siffran. Och kanske kriskommissionens budskap har gjort sitt, och kanske att en del inlägg om värderingar och ideologi har nått ut. Kanske det omvända mot det dagens SvD-ledare beskriver är på väg att hända.  Socialdemokratin gillas ju mer man talar som det socialdemokratiska parti man är och därmed låter mindre som ännu ett borgerligt parti. Må SvD-ledarsidan ogilla det. Jag "gillar".

Fler som bloggar:
Kent Persson, Röda Berget, Thomas Böhlmark
- Johan Westerholm skriver inför kongressen.
- Martin Moberg om steg ut ur skuggor.
- Annika Högberg om arbetsmarknad...
- Löntagarbloggen om rätt till heltid.
- Roger Jönsson om vinster mot löner
- Johanna Graf om viktiga egenskaper hos en partiledare

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,