torsdag 3 februari 2011

Maktspel - och Göran Persson i oväntad come back?

Möjligtvis är Aftonbladets rubrik både orimlig och osannolik. "Kraven" från läsarna, bönen till den förre partiordföranden Göran Persson att rycka in som partiledarkandidat ännu en gång. Igår var han förvisso i "matchen", som talare på ett stort fackligt seminarium om jobb, om tillväxt och, tack vare Perssons lysande tal, också kopplat till det gröna folkhemmet. En idé som han i den efterföljande intervjun sa sig sakna och också riktade kritik mot (S) för att ha slarvat bort. Helt berättigad kritik.

I går fortsatte andra spekulationer i SvT. Här sägs kandidaten Sven-Erik Österberg nu vara orealistisk eftersom kraven från partidistrikten är att ledarvalet inte får handla om en övergångslösning. Av de som står kvar som tunga kandidater lyfter SvT fram Thomas Östros och Mikael Damberg. Även Anders Lago och Stefan Lövdén nämndes. Värt att komma ihåg i det här sammanhanget är väl att valberedningen hittills bara har pratat kriterier och krav. Det spekuleras med andra ord ganska friskt.

Det görs annat också. I veckan kunde fyrans Nyheter publicera interna mail inom den socialdemokratiska, tidigare valledningen och Aftonbladets politiska chefredaktör Karin Pettersson blev plötsligt påhoppad för att under valrörelsen ha "stoppat" jobbfrågan i (S) budskap. Källan till detta sägs finnas på riksdagsgruppen. En helt förvriden sak i spelet inför kongressen där det solklart är så att en del vägrar ta ett eget ansvar för eländesvalet och i stället ska hitta andra syndabockar. Jag tror att dessa maktens män fram emot kongressen kommer att få sig en eller annan överraskning till livs och kanske då inser att tiderna förändras. Också inom socialdemokratin.

Eller för att helt och fullt sno Peter Johanssons korta men viktiga inlägg "Dags för vissa att (S)ärpa sig
 Ni vet vlka ni är.
För den som vill läsa mer rekommenderar jag mig själv, Peter Högberg, Annika Högberg och Sandro Wennberg.

Fler: Johan Westerholm
Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,