fredag 16 mars 2007

Varning (!) för Nuders hemliga papper

Det stora Partiet som drabbats av valförlust samlas till sitt högsta beslutande organ. Nu står man inför rannsakning: vad gick fel? var brast vi? vad gör vi åt det? Partiledaren har meddelat sin avgång och valberedningen har vaskat fram hans ersättare. Alla tummar hålls för att det blir ett enigt val. Interna slitningar har man inte råd med. Nu är det sikte på makten som gäller. Det kommer väljarna att avgöra i nästa val. Hos några av de församlade ombuden visar ansiktsut- trycken en tvekan. Är det rätt? Vinner vi med det här? Slutsatsen blir ändå att bita ihop och följa med, allt för partiets bästa. Utgångspunkten tas i väljarnas syn på politiken. Vad kräver de av oss för att vi ska få stöd? Hur gör vi med våra egna idéer, värderingar om samhället som gett oss inspiration i så många år. Idéer som väljarna trots det inte har anammat. Förändring ja, men under trygghet kanske är en utväg. Lägger horisonten lite längre fram, utan att tappa kursen. Att hänga med sin tid är viktigt. Ett parti för hela folket. Ett arbetareparti. Ett parti för miljö, jämställdhet, jobb och välfärd.

Kanske en beskrivning av moderaterna 2003. Eller i delar möjligen av socialdemokraterna inför den stundande kongressen. Trots att dragen kan likna varandra utåt finns viktiga skillnader. Reinfeldts kurs handlade om att ligga kvar mot samma mål, men uttrycka det nästan tvärt om. Bort från värderingar och idéer som stöter bort väljare. Lära sig en annan, mer lockande retorik. Likt en nyrekryterad VD sjösatte så Reinfeldt moderaternas affärsidé. Det kan aldrig var socialdemokratins nästa steg. Jag tror mer som Ingvar Carlsson idag tar upp: vår ideologi kan inspirera och stärka. Sen krävs de konkreta stegen. Där har fler bidragit med kloka inlägg. Ett exempel är Stefan Edman . (försynt viskar jag också att jag själv försökt bidra)

Inför vårt eget förnyelsearbete har vi sossar kanske en sak till att lära av moderaterna. Det"hemliga" Nuderpappret kan illustrera behovet. Innehållet är i stort mycket viktigt för vår debatt. Förhoppningsvis fastnar inte all diskussion om raderna om a-kassan, även om frågan måste diskuteras utifrån hur vi åter leder landet som fått andra förutsättningar. Annars är analysen i stort och som vanligt klockren, och de konkreta förändringstankarna ett underlag för vår debatt.

Men där finns en väldigt skillnad mot Reinfeld: Den omläggning som gjordes inom moderaterna, gjordes i öppenhet, även om man kan ha reservationen att Nuders papper inte är ett officiellt partiledarpapper såsom Reinfeldts tal. Men där har vi en tradition som 'r viktig att bryta. Från interna sammanslutningar där vi ofta stängt dörren utåt. Är väl ok i känsliga frågor men som sådant kan inte vår politiska analys och debatt räknas. En varning således för Nuders papper. Inte för dess innehåll utan för att fokus blir på ett par rader och framför allt för att sätta hemlighetsstämpeln på debattinlägg som verkligen behövs.

Andra Intressanta bloggar om: , , , , ,

2 kommentarer:

From Sweden with Grief sa...

Alliansen vann med en sådan liten marginal att Pär Nuder borde ta sig en allvarlig tankeställare innan han anammar den förfärliga retorik och politiska syn på människor och deras värde, som alliansen har. Var någonstans fanns alla förändringar som nu görs, nedskrivna för människor att ta ställning till? Alliansen ljög och svängde sig, det kan vi som inte är politiker kunna konstatera. Vilka valtal lyssnade du på, som anser att Alliansen var öppna med sin politik? Det är ingen som vill ha det så här, det blev så här. Och många som röstade på alliansen ångrar sig idag och många röstade blankt eller inte alls för de kände att ingen brydde sig om dem. Alliansens politik är ingen realpolitik som ska vara bärande för socialdemokratin, anser jag. Det är ett rävspel om politiken det börjar handla om. Inte en politik för att forma ett bra och tryggt land. Vilken typ av människor tror ni politiker bor i Sverige? Trist att de dåliga ledarna får sådan makt!

Peter Andersson sa...

Jag håller med dig helt och fullt om att den regering som nu styr fick mandatet på en politik som utmålades som "sossig", medan verklighetens politik blev en annan. Frågan är väl HUR de fick det förtroendet.En förklaring är att media rabblade upp alliansens manus utan att granska. När det gäller jämförelsen med Moderaternas förnyelse: Reinfeldt upprepade gång på gång att moderaternas mål och värderingar inte ändrats men att man måste uttrycka sig annorlunda för att kunna få makten i sverige, där socialdemokratiska värderingar har sånt bastant stöd. OCh, upprepade han, det måste ta lite längre tid. Faktum är att hela den strategin och analysen gjorde han 1993/94! Vad gäller själva metoden att förnya, så gjordes det på ett öppet sätt som jag menar att vi har all anledning att lära av. Du pekar samtidigt på det viktigaste att avslöja: den syn på människor som deras politik bygger på. VIktigt!