måndag 26 mars 2007

Bäst i världen igen. Men nu tafsar moderaterna på biståndet. Det skrämmer!

Kommer du ihåg den där listan jag hade börjat på? Det var efter idé av TV:s Mats Knutsson som i utfrågningen av Fredrik Reinfeldt inför valet, frågade vad konkreta förslag kan säga/ge för bild av ett parti. Där pekade han på sänkningen av a-kassan och moderaternas länge drivna förslag om minskat bistånd. Ekot rapporterar idag om biståndsminister Carlssons planer på att nu skärna ner. Färre av jordens fattiga länder kan räkna med stöd. Jag hoppas verkligen att statsrådet återkommer med en ordentlig redovisning av konsekvenser som följer av sänkta svenska ambitioner att stödja världens fattiga. Regeringen hävdar att biståndet inte används effektivt. Om så är fallet, vilket Riksrevisionen ändå pekat på, bör man självklart göra något åt det. Använda det smartare och bättre. Men inte skära ner totalsumman för det! Det är ett ynkligt svepskäl för moderaterna som länge krävt nedskärningar oavsett biståndets effektivitet.

Jag vet inte om det är en tillfällighet men såg att SIDA i morgon har ett seminarium. Det med anledning av att Sverige har utsetts till bästa land i världen när det gäller bistånd till utbildning. Så tycker i alla fall Global Campaign for Education. I rapporten Progress in educational development redovisar sida vilka resultat stödet har gett och varför. "Bland annat visar den att fler barn och unga än någonsin har tillgång till utbildning. Andelen barn i som går i skolan ökat dramatiskt i länder som Etiopien, Moçambique och Tanzania de senaste tio åren."

Före valet fick vi veta att de övriga partierna i alliansen ville behålla biståndsnivån. Förre Kd-ledaren Alf Svensson förutspådde att det inte skulle bli aktuellt. Man får utgå från att moderatministrarna nu får rejält mothugg när de fingrar på biståndet. Själv hoppas jag att de lyssnar på Birgitta Ohlsson. Även hon har ju tagit till orda under rubriken "Stoppa moderaternas biståndssänkningar". Även om ansvaret inte ska lastas fullt på hennes axlar så kan man väl ha något favoritborgare att hoppas på i politiken......Jag håller tummarna för dig, Birgitta.

Andra Intressanta bloggar om: , , , , , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Äntligen!
Hoppas även att biståndsministern talar med handelsministern och försvarsministern. Handelsministern för att driva en politik på EU nivå att slopa vissa tullar och minska andra. Försvarsministern för att låta soldater att åka ned till oroshärdar för att göra det mer stabilt så att demokratiska institutioner kan växa fram.

Peter Andersson sa...

"Äntligen"
Ok. Respekterar din uppfattning. Men det borde inte bli verklighet eftersom en majoritet av riksdagens ledamöter faktiskt är för 1%-målet
:)

/Peter