lördag 24 mars 2007

Regeringen skyldig en halv miljard till barnen?

Jag började fundera vid förra mötet med Förskolenämnden i Huddinge. Det var när borgarna, Alliansen, sa nej till att låta barnen till arbetslösa och föräldralediga vara på förskolan 20 timmar i stället för 15. Det slog mig att man faktiskt hade ett vallöfte om förskolan. Så kom också en påminnelse när Fredrik Reinfeldt i debatten mot Mona nämnde det. "Stärka det pedagogiska inslaget i förskolan". Jag tittar i budgeten. Nja. Lite finns väl om det men inga större anslag. Hade jag fel? Jag går tillbaks i pappren och hittar Alliansens familjepolitiska program, presenterat en månad före valet: Jodå, där finns det: I ett första steg tillför vi 500 miljoner kronor för att stärka den pedagogiska förskolan."

E
tt konkret löfte alltså. Jag går vidare till ansvarigt statsråds pressutspel. Inget om förskolan.? Verkar bara handla om återkallade förslag, krav och utspel om hårdare tag. Nej, det var tack och lov inte avsett för förskolebarnen. Ännu. Jag gör en källkoll och tittar i statsministerns regeringsförklaring. "Det pedagogiska uppdraget i förskolan stärks i takt med barnens utveckling. Där stod det igen. Men i frågesvar i riksdagen ser jag någonstans att statsrådet bara nämner att läroplanen ska förtydligas/stärkas. Ingenting om resurser.

Jag slås igen av något som tvingar fram rysningar efter ryggraden. VÅRDNADSBIDRAG! Det där som är kristdemokraternas krav sedan otroligt länge....där de från början sa rent ut att "barnen mår bäst om mamma är hemma..." Jag slås av att alla de miljarder som det kommer att kosta också kommer att tas från det som skulle kunna vara förstärkningar i förskolan, mindre barngrupper, fler personal, högre kompetens, språkträning.

Mina farhågor om sämre förutsättningar för förskolan efter ett regeringsskifte är möjligen besannade...och vad gäller punkten om den förstärkta pedagogiken: .snuvade alliansen landets förskolebarn på en halv miljard...eller?

Andra Intressanta bloggar om: , , , ,