onsdag 14 mars 2007

Fixar Reinfeldt det gröna folkhemmet?

Det är möjligen inte särskilt betydelsefullt att Anders Isaksson på DN-ledaren ger uttryck för en hållning i miljö- och energifrågor som snart tillhör gårdagen. Förvisso kan den ironiska nivån försvåra uttolkningen av det underliggande budskapet. Men att spara el är civilisationskritik och bygga ut kärnkraft framtiden, verkar vara en linje. Det stora problemet är väl den inneboende spricka i Alliansen som ligger i frågorna. Det föranledde de fyra partierna att inför valet göra ett gemensamt utspel. Inför väljarna presenterades ett dokument på 12 sidor som till sitt innehåll bara handlade om vad partierna INTE ville göra. Att notera är att detta "icke-dokument" med denna ickepolitik kom ungefär samtidigt som den socialdemokratiska regeringen på ungefär 700 sidor berättade om hur vindkraften och bioenergin skulle utvecklas.

Nu är som bekant rollerna ombytta. Det är författarna till de 12 sidorna som tvingas gå från plakatpolitik till riktiga propositioner med riktiga förslag och reformer. Innehållet i detta är i denna stund mycket obekant. Och efter statsministerns uppvaknande i klimatpolitiken har dimmorna tätnat ytterligare. Tänk, Isaksson, om det Carlgren nämnde i Ekots lördagsintervju också blir Reinfeldts politik!

Isaksson verkar vara frustrerad över att miljö-, klimat- och energiperspektiv nu kommer att påverka oss i våra vardagsliv. Åtgärder som att byta till lågenergilampor, få bort meningslösa standby-funktioner som drar el som en hel kärnkraftsreaktor och andra effektiviserings- åtgärder verkar inte vara något som Isaksson gillar. Det är däremot något som Alliansen måste gå vidare med om man ska få ihop sin politik. Där ligger också, trots Isakssons tveksamheter, stora möjligheter. Före valdagen lät det inte minst på Maud Olofsson som om Sverige från noll och intet skulle utveckla sin export av miljö- och energiteknik. Sanningen var ju att området redan långt före Alliansens tillkomst var på stark frammarsch. Viktigt för jobben och viktigt för den omställning som i sig kan driva på utvecklingen. Det vi kallat ett Grönt Folkhem, Isaksson.

Andra bloggar Intressant om: , , , , , , ,