söndag 18 mars 2007

Tvåminuterstalen en grund för framtidsprogrammet.

Vid sidan av Mona Sahlins linjetal har ombud i långa rader på två minuter vardera levererat idéer, förslag och tankar. Alla är de viktiga att ta hand om. Jag tror att vi alltför ofta har applåderat, tänkt tanken att det där var bra men sedan inte riktigt tagit hand om förslagen. Där hoppas jag att partiet i det kommande rådslaget väver in alla dessa klokheter som uttalats av ombuden.

Bilden av en kongress varierar. Ofta är det så att om man är DÄR blir bilden en, ofta positiv. Men mediernas bild har ofta speglat något annat. Där är direktsändningarna en god gåva för oss som är intresserade av vad som verkligen sägs på kongressen. Ur minnet tar jag fram den där svåra kongressen på 90-talet när partiet skulle formulera krishanteringen. Något som i grunden gällde hur vi skulle rädda välfärden. Kongressdebatten var allvarstyngd. Spänningar fanns. Men i stort ett gediget, seriöst arbete för att klara en svår tid. I medierna blev bilden att det var skåningen Anderssons kongress. Han som reserverade sig mot valet av partiledare.

Förhoppningsvis blir bilden av S-kongressen också för svenska folket en spegling av vad som faktiskt har sagts, gjorts och hänt. Mona vald. Göran avtackad. En nyvald partiledares linjetal inför framtiden med både de egna viktigaste utmaningarna men också med skarp och tydlig kontrast till den motståndare som just nu råkar befinna sig i regeringsställning. Ombud som i rader har kloka förslag och synpunkter. Har man följt hela kongressen i sin TV är en reaktion att det förvisso är ett parti som har förlorat ett val men som inte låter partisplittring och mer eller mindre patetiska anklagelser mot enskilda ta upp tiden. Framtid. Politik och värderingar. Ett bättre Sverige och en bättre värld. Runt detta har kongressen svävat.

Andra bloggar av stort Intress(e)ant om: , , ,