onsdag 28 mars 2007

Täby och Tibble gymnasium: monument över ideologisk fördumning

Mia: Jag är för valfrihet! Men var finns valfriheten om det bara finns friskolor om några år??!! Röstar M i riksdag o FP i Kommunalvalet av just den anledningen av FP är för både och!! Vakna Täbybor

Olaf: Kommunisterna i öst tvångskollektiviserade.Moderaterna med lydpartier tvångsprivatiserar.Samma tankens barn,med tunnelblick mot framtiden.

T
vå röster om privatiseringen av Tibble gymnasium i Fredrik Reinfeldts hemkommun Täby. Citatet är hämtade från den namninsamling som nu pågår mot privatiseringen.I dag skriver DN om diskussionerna i kommunen. Elever, lärare och föräldrar är rejält förbannade. Trots det massiva alliansstöd som ändå finns i den ganska välbärgade kommunen. Reaktionerna bekräftar min egen, ganska sunda teori, som också tidigare visat sig i mätningar: Stockholmarna skiter faktiskt ganska mycket i vem som driver service, bara det fungerar. Och bara skattepengarna används klokt och effektivt. Ska medges att socialdemokrater också har något att lära av de värderingarna. Men i stora drag är Tibbleupproret ändå en läxa för borgerligheten att lära. Även om man har en totalt dominerande ställning så kan man inte köra över människor. Och även om moderaterna i val får en betydande andel av rösterna så är inte alla väljare lika inkörda på de moderata värderingarna.

I DN-artikeln finns ett mycket anmärkningsvärt uttalande. Det är den moderata ordföranden i den ansvariga nämnden som säger: "Det är inte vår sak utan upp till utförarna".

Så agerar moderater i maktställning på fler ställen. Det är djupt oroväckande. Det är dessutom att ta på sig rollen som en god givare av skattebetalarnas pengar utan att ta ansvar, utan att ställa tillräckliga krav. Det är oansvarigt och dumt och samtidigt ett förhållningssätt som väljarna garanterat kommer att straffa. Det går nu en våg av privatiserings-, utförsäljnings-, och avknoppningshysteriska stormbyar över i alla fall Stockholmsregionen. Det finns all anledning att följa upp detta ur ett fördelningsperspektiv. Det finns mycket stor anledning att skrika högt när elevernas inflytande inte ökar, som det borde, utan minskar.

Men det finns också anledning för ärliga skattebetalare att höja rösten och ställa krav. De intressen som tyst står bakom och väntar på att alliansen i regering, i kommuner och i landsting ska öppna upp de stora affärsmöjligheterna inom offentlig sektor gnuggar nu sina händer. Tänk att få driva en affärsrörelse där det inte är den egna kapitalinsatsen utan skattebetalarnas pengar som är basen och viktig för vinsten.
Han hade nog rätt, Stefan Fölster. Sossar är bättre och smartare på att konkurrensutsätta än borgare.

Intressant:
Andra bloggar om: , , , , , , , ,

1 kommentar:

Anonym sa...

Hej!

"Stockholmarna skiter faktiskt ganska mycket i vem som driver service, bara det fungerar. Och bara skattepengarna används klokt och effektivt."
Tänk om alla politiker skulle ha detta som ledtråd! Bra skrivet!

Med kunnigt folk som Carin Jämtin och dig i spetsen hade jag t.o.m. kunnat hoppas på en s-valseger år 2010 men just nu är jag uppgiven: ska jag välja Scylla, eller Charybdis?