torsdag 8 mars 2007

Politiskt "bedrägeri" av borgarna i Stockholms läns landsting

Dagen, den 8 mars, har ett riktigt fult politiskt skamgrepp tagits av borgarna i landstinget.
Det rapporteras bland annat i DN Stockholm och i radio Stockholm. Ok, vad jag förstår är det inte något juridiskt brott bakom. Men det är definitivt ett politiskt bedrägeri som för Stockholms läns invånare bakom ljuset. Syftet: att göra bilden mörk av de fyra år då socialdemokraterna har röjt upp landstingsekonomin och lagt en grund för en god och modern sjukvård för framtiden.

Bokslutet förra året slutar på ett plus i verksamheterna. Intäkterna är större än kostnaderna. Samtidigt säger invånarna i undersökningar att man är mer nöjd med vården. Det är bra för Stockholmarna, bra för vården och kollektivtrafiken och möjligen en svaghet för alliansen.

Vad gör man då? Jo, för att försämra resultatet förra året och samtidigt förbättra det för kommande år (när man själv ska ha ansvaret) så tar man "ett gäng miljarder" och bokför dessa på 2006. Inte de kommande år där det borde ligga. Det handlar om pensionskostnader. Där kan man möjligtvis tycka att det i stort är ok men här är underlaget bristfälligt.

Det andra däremot är att grundlura väljarna. Där ligger kostnader på 900 miljoner spänn för ett av­tal mel­lan SL och SJ som borde höra till framtiden, 2007 till 2010. Där ligger också 600 miljoner för att kunna sparka personal. När man ska privatisera kan det krävas insatser, om t.ex en privat arbetsgivare inte vill ta över en anställd.

Trixandet ger den nya majoriteten en del politiska möjligheter som man också utnyttjar i det pressmeddelande man gått ut med. Man svärtar ner sossarna. Man får ännu bättre förutsättningar att sänka skatten. (i alla fall bokföringstekniskt) Man gömmer undan kostnader för sin privatiseringskampanj och låta väljarna "straffa" den förra majoriteten för det(!)
Ibland görs politik till en ganska sorglig historia.

Andra bloggar Intressant om: , , , , ,