söndag 18 mars 2007

Monas dag 2

Om knappt en timme ska Mona ställa sig i talarstolen inför S-kongressen. Hur många tal och anföranden hon än har hållit förr så är det här det första någonsin som partiledare. Hur lysande hon alltid varit i sina tal tidigare så blir dagens linjetal oerhört viktigt. Analyserat av alla. "Bibel" för några. Inspiration för alla. Samling, framtid, förnyelse och siktet inställt på att åter vinna den regeringsmakt som är en förutsättning för att kunna förverkliga idéer. Att den första dagen blev en bra start rapporteras i DN och Svd, bland annat. Om man inför dagens tal fick önska/gissa lite kring budskapet kanske några punkter skulle vara särskilt välkomna. Förutom sakpolitiken som jobben, välfärden framöver, det gröna folkhemmet och kampen mot diskrimineringen, förstås.

* Socialdemokraterna som en internationell rörelse.
En starkare utrikespolitisk dagordning för kampen mot fattigdomen, för globala miljöinsatser och för kvinnors rätt i hela världen. Kopplats till det gröna. En utrikespolitik som åter höjer Sveriges kritiska röst, EU eller inte, i världen där inte allt blir balanspunkter eller "feganden" utan där budskap måste kunna vara konkreta. Som exempelvis att återuppta kritiken mot Israels agerande i Mellanöstern.

* Människan är målet - inte systemen.
Hela partiet bildades därför att enskilda människor och familjer for illa. I takt med välfärdsstatens framväxt blev partiet mer ett språkrör för systemlösningar och byråkratier. Allt i den goda tanken att reformera och göra bättre men med effekten att vi ofta pratat utifrån systemperspektiven. Ett av skräckexemplen är att vi fortfarande 16 år efter ädelreformen inte helt har klarat ut ansvaret mellan kommun och landsting när de gäller de äldre. Men där finns mer att göra: stoppa bollandet av enskilda mellan byråkratier och myndigheter, se till hela lösningar mer än avgränsat inom en myndighet. OSV.

* Återuppväck samhällsplaneringen
Hur skapar vi det goda bostadsområdet? Hur blir boendet mer anpassat till de krav miljön ställer? Hur gör vi städerna tryggare? Hur kan vi stärka miljonprogrammets bostadsområden med arbetsplatser, företag, smidigare transporter och energismarta lösningar? OCh här finns också exempel igen på att goda idéer faktiskt har tänkt förr! Skulle gära vilja att de tankar som vårt kvinnoförbund hade på 70-talet om "Kvarteret Framtiden" återkom i debatten.

Nu laddar jag för att lyssna till Monas första linjetal som partiordförande. Spännande!

Andra Intressanta bloggar om: , , , , ,



2 kommentarer:

Anonym sa...

Mona önskas lycka till i sitt nya jobb som sossarnas första kvinnliga partiordförande. Det ska bli intressant att följa hennes väg i politiken. Måtte hon inte ha fler lik i garderoben!

Johan Sjölander sa...

http://johansjolander.blogspot.com/2007/03/sahlin-sinatra-och-bljbyten.html