tisdag 13 mars 2007

Var kan vi föra det politiska samtalet...?

Försöker pusta ut efter en lång dags landstingsfullmäktige. Började 9.30 och slutade vid halv sju. Vet inte riktigt. Inför dagen hade jag laddat för en debatt om en av de områden jag "brinner för". Folkhälsa. Och inte minst hur vi minskar klyftorna mellan människor. Som Metro skrev i februari så skiljer det i hur länge vi lever. Mellan Mörby och Sumpan är det lika stor skillnad som mellan Sverige och Albanien. Om förutsättningar för att göra något åt problemen hade jag ställt en fråga och landstingsrådet Birgitta Rydberg skulle svara. Egentligen en reaktion på att landstingsled- ningen drar bort 16 miljoner från satsningar på folkhälsa. Men oj så mycket större som debatten både KAN och MÅSTE bli. Men en interpellation ger dig tre minuter för första inlägg, sen tre till och så en avslutning på en minut.

Jag hade tre frågor till landstingsrådet. Oklart i hennes svar och viktiga att få svar på:
a) Mindre pengar till folkhälsa: bara engångsbesparing eller signal att det inte är viktigt?
(moderaterna, största allianspartiet, har nämligen en tendens att säga nej till folkhälsopengar med hänvisning till den enskildes ansvar.

b)
Hälsoklyftorna: Trots larmrapporterna / kunskap vi haft länge så fanns inget i svaret om detta. Var det en signal att den nyvalda majoriteten inte tar problemen på allvar?

c) Egentligen ett råd: Förra året träffade vi Stockholms länare i fokusgrupper. Vi fick in en mängd goda idéer och kloka synpunkter på vad sjukvården kan göra för att förebygga. Jag hoppas att de inte glöms bort, bara därför att vi har bytt majoritet.

Frågorna stressades fram och berördes i alla fall av Birgitta. Men ibland känns behovet så stort och utrymmet så litet för att samtala och debattera där också helheter och bakgrunder finns och hinns med. Inte bara "one-liners" och bryta argument. Det där demokratiska samtalet som också behövs mycket mer mellan oss valda och de som valt oss. I dag finns det knappas inom partierna....(eller??) Knappas i medierna...och definitivt inte i en tidsbegränsad interpellations- debatt som höjer adrenalinet till illröd nivå. Men bloggen, tänker jag, och inser att de flesta möjligen efterlyser korta inlägg.

Andra Intressanta bloggar om: , , , ,