onsdag 16 mars 2011

Två förluster i riksdagen för Reinfeldt- och en till i Rapport

Timbro. Den borgerligt inriktade tankesmedjan måste lida oerhört idag. Samma dag som en av Timbros tänkare" gör PR-ploj av regeringens tänkta försäljningar av statliga företag, så kraschar allt i Sveriges riksdag. Som bekant fick regeringen Reinfeldt inte stöd av en majoritet av väljarna i valet. Det gör att regeringen är beroende av riksdagen på ett helt annat sätt än tidigare. Men det är mycket svårt för regeringar att anpassa sig till. Maktfördelningen mellan de båda sidorna av Strömmen är inte helt enkel om man sitter på Rosenbads sida. Kanske enklare på andra sidan trots att man inte alltid där känner att man har makten fullt ut. Där i parlamentet är de faktiskt valda av oss alla för att sitta och besluta.

I dag sa riksdagen nej till utförsäljningar av statliga företag. Inte i närheten av något som kan beskrivas som omtanke om bolagen från regeringens sida. Inte ett uns av affärsmässighet. Bara en ideologisk tro och övertygelse att ägande inte är något för oss alla. Inte ens av det vi gemensamt har byggt upp och investerat i. Oavsett om det är i bostäder eller företag. I ett slag kan gemensamma egendomar och värden överföras till en annan ägare och detta inte alltid enligt full affärsmässighet.

Dagen
visade sig vara mycket tung för moderatledaren Reinfeldt när han kommenterade i Rapport. Jag skrev en uppdatering på facebook om det, som var min känsla efter Rapports inslag:
Så vann Håkan Juholt den första mediematchen mot Reinfeldt. Den senare surar över icke försålda statliga bolag och en Juholt som argumenterade emot dumdristiga affärer på skattebetalarnas bekostnad. Spännande!"
Två tunga förluster för Reinfeldt, eftersom också förslaget om Datalagringsdirektivet får vila ett år, en kännbar regeringsförlust. Men en vinnare kan väl ändå sägas vara både "folket" och "demokratin".

Fler som bloggar:
Maria Ferm,
Mer: 
- DN1, datalagring, DN, Juholt kommentar, GP om tungt regeringsnederlag.

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,