torsdag 31 mars 2011

Socialdemokrati i nytändning...

Det känns på många sätt befriande att läsa dagens DN debatt-artikel av svensk politiks nya tungviktarduo: Håkan Juholt och Tommy Waidelich. De viktigaste punkterna för S-politiken framöver presenteras några dagar efter extrakongressen. Den hade enbart personfrågor som beslutspunkter och ombuden ägnade 10-11 timmar till att uttrycka sig om politikens inriktning framöver. Jag tror nog att i princip alla hade ställt upp på innehållet i dagens artikel.

Finanspolitisk stabilitet och ordning på pengarna. Jobben först, en satsning på utbildning med kritik mot alliansens nedskärningar i arbetsmarknadspolitiken. Begreppet "lönsamt att arbeta" som med rätta tolkas som krav på sänkta avgifter till a-kassan. Investeringar i framtiden, dvs i infrastrukturen. En översyn av skatterna så att det stimulerar jobb och tillväxt och här med tjänstesektorn (brett angivit, inte enbart till RUT- och ROT-tjänster) framlyft som exempel där mer behöver göras. Och så en tanke att man inte direkt behöver prata om höjda skatter utan att tillväxten ger ökade skatteintäkter som kan användas för välfärd och investeringar.

Visst är det nästan garanterat att en artikel på DN-debatt alltid kommer att sakna något. Det finns med en mening om det gröna folkhemmet i termer av "klimatsmart teknik som ger jobb". Annars ingenting vilket jag förstås beklagar. Miljöpolitiken bör finnas med som en röd tråd i allt vi gör, precis som jämställdhetsperspektivet.

Men bra jobbat i stort. Inte minst ger det signaler till svenska folket och till S-sympatisörer att självplågeribunkern är igenspikad och rivningsfärdig. Nu gäller fokuset framtid, valframgångar redan den 15 maj i Örebro och västra Götaland och så byte av statsminister 2014. (S) är på väg....

Mer:  SvD. AB om skattegrupp, AB om artikeln
Bloggar: Thomas Böhlmark, Johan Westerholm om en ny ekonomisk duo,

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,