söndag 27 mars 2011

Vi kan, vi vill, vi törs - We won't back down

1. Utrota barnfattigdomen 2. Blocköverskridande översyn av pensionssystemet 3. Genomlysning av avregleringar 4. Översyn av skattesystemet. We won't back down!

sammanfattade Håkan Juholt de uppdrag som han direkt tar med sig från helgens kongress som nu har avslutats. Möjligen med tillägget som fanns i avslutningstalet, "Vi kan, vi vill och vi törs". Men även om ombud och partiledning nu åker hem till sitt så lär väldigt många sossar sprida bilder och kongresstämning vidare över landet. Nu sätts definitivt punkt för den halvårslånga eran av socialdemokratisk självspäkning och självplågeri. Nu sätts definitivt punkt för den mentala inlåsning som valförlusten och dess efterspel resulterade i. Jag har hört medier försöka gräva i termer av "splittrat parti". Oavsett om hur de politiska debatterna framöver kommer att gå finns ändå en ganska säker slutsats som jag skrev om som uppdatering på facebook
Minns frågan som många ställde och ler lite: "Vem ska leda socialdemokraterna"? Svaret Håkan Juholt känns idag självklart
Sätter man politisk verkstad och en ständig utveckling av ett parti som blir att debatter fel, Tvärtom! En ständigt levande debatt med kärlektfulla kritiker som bidrar med konstruktiva tankar är en överlevnadsfråga och en förutsättning för att växa och kunna utvecklas. Juholt är vald, ett nytt ledarskap i övrigt är valt men den politiska debatten har bara börjat. Tre dagar med hundratals kloka inlägg av likaledes kloka ombud.

Det jag
har hört av "stora tal", av ombudens inlägg och av blogginlägg från kongressen så är det just socialdemokratin själv som har varit i fokus. Och även om jag tillhör dem som alltid betonar vikten av att ge sin bild också av motståndarens politik så förtjänar ett citat att bäras med framöver. Vännen och ex-chefen Lars G Linder vars ord citerades av Håkan Juholt i avslutningstalet: Lars Linder sa:
Sedan bra många år har socialdemokratin haft moderaterna som ”huvudmotståndare”. Det har präglat både vår politiska retorik och våra politiska förslag. Jag påstår att i detta ligger ett grundläggande tankefel. Socialdemokratins huvudmotståndare kan aldrig vara någon annan än de orättvisor som samhället består av.
Just så är det och just därför tror jag att den här helgen har varit avstamp för något mycket viktig. Det kan vara i form av hur kongressen påverkar hela det politiska samtalet i Sverige. Ulf Bjereld analyserar och bedömer att det nu kommer att polariseras i svensk politik, att vänstern kan drabbas och att det kommer att spraka i debatter mellan Juholt och Reinfeldt. Den sistnämnda punkten som jag själv har funderat på och återkommer till. Mycket spännande! Men sammanfattningsvis, sätt med rent sosse-ego-ögon: 
Det blev ett sosselyft som ger förutsättningar för ännu högre politiska hopp för partiet.
Mer:
- Svd, Carin Jämtin om skattepengar i fel fickor
- Folket, ledare:  Mattias Vepsä
- Västerbottens Folkblad: Lena Sandlin skriver..
- AB om Carin Jämtin

Fler som bloggar:
Roger Jönsson om Carin Jämtins budskap och om en kamp som börjar.. Johan Westerholm har samma tema liksom Staffan Lindström i inlägg om en trepoängare. Erik Laakso tror som jag på Juholt, Annarkia bloggar om medier dagen efter: Kent Persson skriver om adjö till enpartistaten och Thomas Böhlmark om Monas avgång. Ewa Jansson tackar för kongressen och Peter Swedenmark tror att det blir bra med Juholt. Veronica Palm skriver om världens bästa partisekreterare och Yasmine Lundin skriver om politik som är kul. Mats Engström skriver om "Alla tillsammans". Ann-Sofie Wågström bloggar om Juholts linjetal.

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,