onsdag 30 mars 2011

"Sluta straffa våra patienter"

En följd av valnederlagets interna problem- och krisfokus har varit att de samhällsproblem som finns, socialdemokratins verkliga motståndare i form av orättvisor, har lyfts fram mindre än vad som skulle kunna ha gjorts. En grupp som särskilt behöver inte bara politiskt stöd utan politiska förändringar är de sjuka. Idag väcker 108 protesterande läkare frågan på SvD:s Brännpunkt i ett uppror mot regeringens politik. Rubriken talar ett tydligt språk: "Sluta straffa våra patienter".

Avslutningen uppmanar regeringen att förändra systemet.
Vi kräver att statsmakterna omedelbart slutar att skada de långvarigt sjuka genom en omänsklig lag. Utförsäkringarna måste stoppas nu. Skrota förslaget att ta bort vårdpersonalen från den särskilda arbetsförmågebedömningen. Utred snarast om en mänskligare lag, och sätt snarast in nödvändiga resurser för att nå en verklig rehabilitering för dem som drabbats av sjukdom.
Den nuvarande alliansregeringen och Ulf Kristersson har ju tidigare lovat att man ska ta god tid på sig och med "förstoringsglas" studera eventuella skevheter i sjukförsäkringen. Vad jag vet sitter han fortfarande under sin statsrådskorkek och tittar på de sjuka, allt för att se om det går att skönja några svagheter. Men allt ligger i betraktarens ögon. Hela utgångspunkten för alliansen i förändringarna för de sjuka har, som förre statsrådet Husmark-Pehrsson bekräftat, att skrapa ihop skattesänkningsutrymme. Det gjorde, som jag tidigare har nämnt på bloggen, att de för många sjuka tragiska förändringarna blev både applåderade och "vågade" av borgerliga anhängare när de beslutats av riksdagen. Det där är en oerhört viktig signal till väljarna. Det behöver regeringsskifte för att få fram ett mänskligare sjukförsäkringssystem.

Håkan Juholt hade en del om försäkringen i linjetalet. Man ska väl komman ihåg att det var just ett "linjetal" som spänner över breda områden och mer lägger fast utgångspunkter för politiken än konkretiserar alla sakfrågor. (hur viktiga de än må vara..) Om detta återkommer man säkert men ändå är linjetalets utgångspunkter mer hoppingivande för de sjuka än allianspartiernas icke-besked och förda politiken.
Denna sociala demokrati som finns i de trygghetssystem som byggts upp och som formar ett innanförskapets samhälle, där alla ska kunna vara med. A-kassan och sjukförsäkring har aldrig handlat om bidrag – det är solidariska försäkringsutbetalningar, gemensamt finansierade och beslutade. Förhållningssättet är inkluderande. Ett innanförskap, en möjlighet och en rättighet att få plats under det gemensamma paraplyet.
Man må, som bland andra Anders Lönnberg som gästbloggade förra veckan, ha tankar om att "paraplyillustrationen" bör kritiseras om man i stället drömmer om en soligare värld i  stort. Må så vara. Vi ska inte bara ge "nödhjälp" utan vi ska förändra samhället och avskaffa orättvisorna. Men trots de högre ambitionerna tar jag nog emot paraplyet och låter det hålla mig torr på min väg in i värmen eller ut till varmare och regnfria omgivningar.

Fler:  Martin Moberg, Ett hjärta rött, Camilla,

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,