fredag 25 mars 2011

Mona Sahlin med sista partiledartalet

Så är kongressen igång. Micke Damberg och Veronica Palm har hälsat alla välkomna till Stockholm. Mona Sahlin har inlett med de traditionella formalia. Talet glider sedan över till det sista politiska talet som partiordförande. Redan i början markerar hon att hopp mer än fortsatt krisande bör vara fokus. Framtid och omvärld mer än bakåt och inåt. Talet blir ett avsluts- och partikongresstal, mer än de skarpare ord som framfördes på förtroenderådet i höstas. Nu var det ett avslutningstal för en rörelse som är på gång att samla sig och sluta upp bakom en ny ledning.

Sahlin hade många punkter i sitt sista partiledartal. Ska man nämna något är väl en viktig punkt som kräver att vårdas också framöver det gröna folkhemmet. Eller med Sahlins ord:
"Låt vårt gröna folkhem vara fullt av energi men utan olja och kärnkraft!,
Sahlin skickade med en kort tanke om motståndaren, i ett tal som annars handlade om socialdemokratin och dess värderingar. "Vad är det för samhällsproblem som moderaterna ser egentligen".
"Sänk aldrig
garden i kampen mot främlingsfientlighet och rasism" var Sahlins uppmaning till kongressen som gav applåd. Den längsta applåden kom dock när Sahlin bad att få slippa höra etiketter och uttryck som att någon inte är en "riktig socialdemokrat".

Som bloggare noterade jag förstås med glädje att Sahlin ännu en gång gav hyllningar till alla oss som är engagerade på sociala medier och en särskild hyllning fick bloggnätverket Netroots sig tilldelad igen. Även andra former att jobba politiskt lyftes fram och då särskilt nätverket för unga kvinnor i Stockholm, SQ2540sthlm. Och så i slutdelen, med reservationen att något val av efterträdare ännu inte är genomfört. Men Sahlins råd direkt till Håkan Juholt, den person som om ett par timmar väljs som socialdemokratins partiordförande. Stort!

Mer läsvärt
:
- DN - kongressen minut för minut. AB, GP,
- Bloggat:
- Martin Moberg om fokus på väsentligheter.
- Annika Högberg


Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,