torsdag 10 mars 2011

Juholt - Jämtin och ett parti som sluter leden till musik av Elvis


"Vi känner en kille named Juholt- han är en av ledarna här".
Sångens refräng är självklar: "Vi vill ha Juholt..(fingerknäppning!!)  .Hela dagen Juholt hela dagen lång"  J U H O L T ! in the morning.. (här brister alltid rösterna på entusiastiska unga SSUare....
Melodin är förstås Elvis och "Fever". De entusiaster som sjunger sin hyllningssång är alla unga SSU-are vid den näst sista treveckorskursen på Bommersvik som är förlagd mellan jul, med nyårsfirande, 1984-85. Om partistyrelsens kongressplanerare så vill är jag säker på att vi kan framföra hyllningen om ett par veckor. Vid lämpligt tillfälle!

Socialdemokraterna
kan idag har nått slutet på den eftervalsdepression som har varit sedan dagen efter valet. Sanningen att säga: Jag har svårt att se ett parti i depression med Juholt som föreslagen partiordförande samtidigt som Carin Jämtin är föreslagen som partisekreterare. En enig valberedning och i medierna till synes glada partiföreträdare från hela Sverige. Man kan käfta, debattera, analysera, ha haft andra kandidater: men en socialdemokratisk partiledare väljs enigt. I alla fall med det upplägg som till och med det här valet har gällt. Sverige behöver en skarp opposition. Sverige behöver en socialdemokrati med visioner, ett parti som hittar rötter och grundvärderingar för att på så sätt blir mycket starkare att slå tillbaks mot den borgerlighet som försöker ta över orden. Men samtidigt för en omvänd politik.

Jag hoppas att både Håkan och Carin tar på allvar den längtan som nu finns i partiet att få prata igenom politiken, drömma om framtiden, mejsla fram politik inför framtiden som både handlar om Sverige, om Europa, om det globala och inte minst med ett perspektiv som kan återuppväckas: Det gröna folkhemmet. Gör partiet till en politisk framtidsverkstad, låt oss träffas igen till ännu en kongress i höst, inse att det är helt omöjligt att vänta till året före nästa val. Spika ett offensivt valprogram redan denna höst och utse talespersoner som på allvar kan ägna 2012, 2013 och valåret till att ta matchen med Reinfeldts gäng.

För dagen
känns det ändå som om partiet lyfter. Förutsättningar att växa finns verkligen. Jag återkommer många gånger med fler tankar om Håkan Juholt som ny socialdemokratisk ledare. För mig värmer det att ha lärt sig om Branting och Palm och Per-Albin av just Håkan Juholt som helt plötsligt kan räknas in i den raden själv! Samtidigt som vi får en partisekreterare som jag lärt mig  att uppskatta som en av partiets allra härligaste företrädare: Carin Jämtin.

Jag
skriver det här till tevens volym från programmet Antikrundan. Ett rasande populärt program. En del kommer säkert de närmaste dagarna att försöka få in partiet i den kategorin efter dagens besked. Förnyelsekraven från medier som i väldigt många fall handlar om en borgerlig politik kommer att avfärdas (eller har avfärdats i den meningen). Jag tror själv på att det finns oerhört mycket att vinna på att vara sig själv. Att hitta grundvärderingar. Den där förnyelsen måste handla om att leva i nära koppling till sina väljare. Det måste, och där är kombinationen Juholt - Jämtin viktig - också ta utgångspunkt i de storstäder som i och för sig har den största rikedomen men också i väldigt många fall de största klyftorna och de fattigaste medborgarna. 

Medier: AB1, AB Karin P om comback kid, DN, Jytte Guteland, DN; sahlin, GP om Reinfeldts kommentar

Newsmill, Annika Nordgren Christensen om vännen Håkan
Bloggar:

- Johanna Graf:  Vi kan inte vänta.
- Mattias Lundbäck om Juholt och röjsågen
- Peo Wågström om att det blir bra...
- Marika Lindgren Åsbrink om att en ros är en ros..
- Roger Jönsson - ställer upp för Juholt.
- Krassman som bloggar och som jag snor länkningar av till
Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,