lördag 26 mars 2011

Socialdemokratin lyfter med Juholt vid rodret!


En ganska vågad start där kulturpolitiken blev avstampet för att beskriva och illustrera hela politiken. Stående ovationer vid Juholts beskrivning av hur drycken "Skåne" nu gått över i finsk ägo, en "finsk pinne". Kraftiga applåder när han markerade mot utförsäljningar av gemensamt ägda företag och verksamheter. Ett tal som byggdes upp utifrån tesen att socialdemokratin måste vara det man heter, "sociala demokrater". Jag hör analys av Göran Grejder i SvT som är lyrisk. Jag ser vänner på facebook som lyfter både talets innehåll och Juholts sätt att tala. Jag hör en Göran Persson vars varma reaktioner över talet går ut i etern, utan att det är en intervju. Stort.

Det var oerhört mycket värdeord och värderingar i talet. Valanalysen och förklaringar till valförlusten i höstas fick tack och lov en undanskymd plats i det och jag uppfattade på ett ställe en reaktion. Juholt menade att väljarnas med valsedeln markerade att man vill veta mer om vad  vi som parti vill. Inte främst om vad ni tycker om de andra"

Ska jag peka på några saker som särskilt gladde mig så är det kanske följande. Pensioner och framtid: det har pratats oerhört mycket om behov att jobba längre. Det som är väldigt mångas hårda erfarenhet att frågan snarare om hur man ska klara av att jobba till den nuvarande pensionsåldern. Arbetslivets villkor, en fråga så oerhört viktig för den "förnyade" S-politiken. Barnfattigdomen: en tydliga markering mot den och det handlar om att se över hela politiken. "Barnfattigdomen hör hemma i Reinfeldts samhälle - inte i socialdemokraternas". Skolan: Sorteringsskolan som stänger och hotar tillväxten med kraftiga markeringar, inte mot de som jobbar i alternativ verksamhet, men mot de som säljer ut och inte ser att en vinstkrona kan vara en lönekrona till fler anställda. Partiet: "Det är inte bara i a-kassan det ska vara högt tak utan också i partiet". Segregationen: viktigt att Håkan tog upp det. Jämställdhet: Budskapet var att offentlig sektor inte längre kan subventioneras med låga kvinnolöner. 

Ett strålande tal. Ett lyft för socialdemokratin. Och mitt i detta en markering att det inte är en enskild ledare som bestämmer politiken. En syn som också bådar gott för framtiden och för hur de förslag och tankar om politiken som nu kommer från ombuden ska tas tillvara.

Mer:
- DN, Lena Sommestad om socialdemokratins framtid
- Aftonbladet om valet av Juholt.
- DN-ledaren om valet.
- SvD Sanna Rayman med analys.
- KG Bergström, Expressen, analys.
- S-uppmaningar i SvD om nollvision mot barnfattigdomen.

Bloggar:
- Röda Berget om tacktalet
- Röda Berget om linjetalet idag.
- Thomas Böhlmark om valet av Juholt
- Partistaten om Mona Sahlin
- Johan Westerholm om "we shall overcome"
- Ewa Jansson om en superstark start.
- Peter Högberg om middag och leverans
- Stefan Vikén om tre höjdare.
- Kent Persson om politiska svar.
- Lena Sommestad om mobilisering av det progressiva Sverige
- Roger Jönsson om acttion
- HBT-sossen om valet av Juholt
- Katarina Nyberg Finn om Juholts linjetal
- Johan Westerholm om linjetalet
- Peter Högberg om linjetalet 


Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,