fredag 18 mars 2011

Grattis, Maud Olofsson och trevlig invit

Medier, de där i pappersform, berättar att Maud Olofsson nu har regerat sitt centerparti i tio år. Och i DN:s papperstidning blir ett uttalande av Maud Olofsson upphissat av rubriken "Olofsson sänder invit till den nye S-ledaren". I artikeln verkar centerledarens omdöme om Juholt vara att han är att lita på. En överenskommelse är en överenskommelse. Nu kan man kanske se det där som ett mer artighetens ord utslängda i en festfylld omgivning mer än övertänkta inviter inför framtiden. Men samtidigt är politik politik. Hur mycket man än från centerns sida kramat och kramar allianssamarbetet är det tydligt att moderaternas dominans och stöddighet irriterar de andra. Så möjligen finns det med Håkan Juholt som nyvald ledare nya öppningar i ett nytt politiskt landskap i Sverige. 

Maud Olofsson i alla ära. Det är en ny generation på fram framåt i centerrörelsen och frågan är väl hur den drar politiken. Centern ligger på gränsen till att klara riksdagsspärren i många mätningar men fick ändå nära 400.000 röster i september. Centern må ses av många som "mossigt" men med en ny ledargeneration som Annie Johansson och Fredrik Federly kan det utvecklas till något annat än Olofssons parti. Eller möjligen börja trängas i Stureplans inneklubbars köer så pass intensivt att man inte släpps innanför repet till festvåningarna. Oavsett det så är signaler om samarbete i stället för ställningskrig något jag uppskattar i svensk politik.

Mer: Aftonbladet, Karin Pettersson om Juholt är höger?
Bloggat:  Roger Jönsson om energi till (S),  Raymond Svensson om centerpartiet, Magnus Andersson om samma partis öppenhet och idéer, Westerholm om falukorv, LO-bloggen om den svenska modellen, Christian Ottosson om ett nybyggarlän och så Peter Högberg med reklam: "Idag skriver Jag tillsammans med Martin Moberg, Alexandra Einerstam och Johan WesterholmSVT-debatt kring höger media,

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,