tisdag 15 mars 2011

Kärnkraftslärdomar från Japan - omoraliskt eller förnuftigt?

Åter en morgon med löpsedlar och bilder från Japan som får mycket annat att verka så smått och i det närmaste löjligt att ens bry sig om. En ny dag i ett tryggt Sverige som förvisso har sina revor i välfärden. Men den japanska situationen ger mig helt andra perspektiv. Rapporterna om läget vid kärnkraftsverken fortsätter och det låter ännu som att läget inte är det allvarligaste. Under de här dagarna har jag också lärt mig att "härdsmälta" inte alls är vad jag trodde det var, dvs  ett läge då reaktorn "far iväg" okontrollerat. De Japanska reaktorerna ska klara sådana. Men visst: vi har sett bilder av en explosion vid ett kraftverk och rapporterna strömmar in om bränder, ökad radioaktivitet och nu antyds också att läget inte alls känns så kontrollerat. Dagens Nyheters ledarsida varnar för att bli alltför kärnkraftskritisk.

Jag håller
med om att det har sina moraliska dimensioner. Sverige är inte Japan. Svenska reaktorer är inte japanska. Sverige har inte jordbävningar och tsunamis, något som framgår att Japan har. Men trots det....Även svenska kärnkraftsexperter verkar se förnuftigt och självklart på läget: Händer saker i omvärlden är det naturligt med "självgranskning" och att pröva sitt eget. Den ganska rimliga hållningen förutsätter förstås att man inte blir låst av andra perspektiv, som att man en gång har låst sig politiskt för parollen "kärnkraft är bra".

Vi har
precis passerat det årsskifte och lämnat det årtal som enligt valsedeln för linje tre, "avvecklingslinjen", i folkomröstningen 1980, hade varit det sista med kärnkraft i Sverige. Så blev det som bekant inte. Men självklart måste det som har hänt i Japan också granskas med svenska ögon och med kritiska kärnkraftsögon. Allt annat vore väldigt korkat och oansvarigt.

Fler som bloggar:  Högberg, Röda Berget, Mats Engström,. Johan Westerholm,
Mer; DN1, DN2, SvD1, SvD2
Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,