tisdag 8 mars 2011

Sossar: Våga drömma! Våga bli vinnare igen!

Det verkar inte som om de socialdemokratiska kongressombuden har dränkts i en massa politiskt material. Kongressens punkt om "Nystart" verkar i stället genomföras lite på "känn" där det gäller för alerta ombud att vara på hugget när en nyvald partiledning kastar upp politiska bollar i luften. 

Medier och bloggar är fulltecknade med listor över kandidater. Helgens namn var min gamle SSU-.vän Håkan Juholt som fördes fram som partiledare och idag är det Leif Pagrotsky. Den som läste Janne Larssons för övrigt utmärkta inlägg i DI såg att också Migationsverkets Dan Eliasson nämns som möjligt namn, något jag inte har sett förut.

Jag hade inte heller sett gårdagens konstruktion av Aftonbladet som i sina "spelteorier" gissar att Juholt som partiledare kan kombineras med Helene Hellmark Knutsson som partisekretare. Det sistnämnda som stökar till också för landstingsfolket i länet som kanske till och med får rycka in undertecknad till något ledande uppdrag om nu HHK förflyttas från en ganska given efterträdareuppgift efter Ilija. Om nu inte Ilja blir partiordförande förstås så det ställer till det..

Frågan
är då vad själva partiordförandevalet betyder politiskt för partiet? Stämmer de olikfärgade etiketterna som nu klistras på den ena efter den andra? Kommer "balansprincipen att gälla" mellan funktionen partiledare och partisekreterare? Dvs "höger" på ena och "vänster" på andra? Vad det ena respektive andra nu betyder...

Socialdemokratin har, i min världsbild, förlorat val och kanske också en ledande roll i svensk politik och där är förklaringarna väldigt varierande men inte sällan ganska enkla att se och förstå. Partiets värderingar är inte bara bekräftade i många val som något som önskas av många. Även Reinfeldt har vunnit val som byggt på en retorik om de tankarna om samhället. Samtidigt förändras Sverige i motsatt riktning. Det torde framöver finnas en god jordmån för "socialdemokrati". Kanske det bekräftas i alla fall något i de opinionsvändningar vi kan se.

Så den ledning som kongressen väljer kommer att ha detta som utgångspunkt? Eller kommer man att se problemet i att socialdemokratin har blivit allt för vänster, ställer alltför höga krav på välfärd och skatter? Eller blir partiets ledning mer orienterad åt vänster? Vilken blir den politiska inriktningen med A respektive B eller kanske till och med C eller D vid rodret? Eller med E?? Ellër spelar det inte någon som helst roll för vi är alla goda sossar?  Jag skulle önska en deal mellan vem som än blir partiledare och vem som än blir partisekreterare å ena sidan och partiets medlemmar å den andra.

Låt socialdemokratin efter marskongressen få engageras i en rejäl politisk framtidsverkstad tillsammans med svenska folket. En verkstad om politiska vägval, om samhällsbrister, om vad vi gör åt de ökade klyftorna, om komplexa och svåra problem som hur vi väger ensildas lycka med solidaritet, vårdens och skolans behov jämfört med skatterna, demokrati och jämställdhet och inte minst frågor om hållbar utveckling, klimathot och det gröna folkhemmet. Låt de samtalen ge underlag för en riktig politisk verkstadskongress som spikar ett program för valet 2014. Nu! Utse en skuggregering med namngivna personer som kan utmana Reinfeldt, Borg, Engström, Elmsäter-Svärd, Kristersson, Björklund och allt vad de heter. Gör det samma i varje landsting och varje kommun.

Jag vågar lova en sak:
Det sprudlar av politisk energi här nere på lokal nivå. Människor vill jobba för och agitera för socialdemokratin. Mätningar ska absolut inte styra men vad man än säger så ligger partiet ILLA till men går ändå uppåt. Höj, inte sänk, de sossiga partimungiporna! Att moderater, Svenska dagbladet och Per Gudmundson dömer ut (S) må så vara. Varför så förbannat inriktad på att surhet, bitterhet och ett ständigt "det går aldrig"-tema är det bästa för partiet? Ta bort det förbannade locket som tynger, stänger in och som riktigt plågar alla dem som vill förändra och förbättra det man ser som brister i samhället. Bli vinnarare för f-n!!


..och varför inte låta Gabrielsson ta över.Mer om detta
:
DN, SvD, Exp - KG Bergström,

Bloggar.
- Johan Westerholm om processer och medlemmar.
- Peter Högberg om dagens namn
- Calle Fridén ger råd
- Anders Nilsson har bestämt sig.
- Johanna Graf om GP får rätt
- Röda Berget om en kandidat.
- Annika Högberg om hetta


Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , ,