tisdag 1 mars 2011

Om partiledaren väljs efter sångförmåga blir valet......

Dryckesflaskan i bakgrunden tillhör trubaduren..
En knapp månad före partikongressen tvingas Aftonbladets Lena Mellin medge i webb-TV: "Jag har inte ens en gissning". Ämnet är partiledaren i Sveriges näst största parti, och i det med knapp marginal största partiet på valdagen. En socialdemokrati som efter fem månader av oavbruten krisrapportering ändå kan få stöd av nästan var tredje väljare i opinionsmätningar.

Ändå är det ett riktigt grovt brott mot alla krisrecept, det som nu rapporteras. "Locket på" som rubriker för partiets sätt att utse företrädare är ett totalt brott mot den ökade öppenhet som "alla" är överens om måste till. På allvar. På riktigt. Med både känsla från hjärta och tanke i hjärnan. Detta mycket mer än från allvetande PR-konsulter ständigt återkommande kommunikativa råd. Och en sak är solklar. Klarar inte en ledning den öppenheten ens med sina medlemmar så kommer man inte att klara det med väljarna. Hur mycket som återstår av ledningen själv efter kongressen vet i nuläget ingen och under kongressdagarna bara...ombuden. Faktiskt är det så denna kongress.

Även
om medier idag inte har särskilt mycket att berätta efter dagens möte med de socialdemokratiska ordförandena i partidistrikten borde det kanske vara "tryck" i bloggdebatter och annat omkring detta ledarskap. Men när jag hastigt titta på Netroots bloggportal och på lite andra ställen verkar ändå en stor variation av sakfrågor vara det mest omdebatterade. Och om partiledarval och annat känner jag igen oss som skriver.

Kanske är det trots allt så att politik och samhälle är mycket mer och annat än val av ledare i ett politiskt parti. Kanske har svenska väljare den där känslan som jag själv har haft hela tiden:  visst är företrädaren viktig, visst är ledargänget i sin helhet viktigt men det är ändå politiken som jag kommer att döma mest. Där med reservationen att det oftast är bilden av politiken. Den bilden kan förstås vara bättre med en som förmedlar den och sämre med en annan...

Internt kan det påverka oss alla. Och i tider av vindar som blåser mot maktmän är det inte helt orimligt att vindpustar av jasmin också drar över svensk partipolitik. Att (S) förtroenderåd i höstas valde att inte formellt ge medlemmarna större makt utan formellt hålla fast vid det gamla kan straffa sig. Med lite känselspröt tror jag att det är ganska enkelt att manövrerar om man tar lyssnadet på allvar. Problemet är att dagens dörrstängande från mötet på riksdagsgruppens lokaler kan tolkas som att samma gamla gäng med samma gamla sätta att leda "sitt" parti finns kvar. Illa.

Om partiet
utser ledare med en valberedning som "lyssnar till folket" eller om valet görs efter kandidatens insatser i låt oss säga aktiviteten "sång" är kanske för ett framtida valresultat skitsamma. Partiets aktiva kommer att reagera. Bilden blir fel. Men OM så sker så avslöjas härmed att Veronica Palm kommer att leda partiet. Därmed ingenting kritiskt sagt om de övriga kandidaternas mycket engagerade försök att vid olika tillfällen jag har sett ta sig ton. Rätt ton dessutom.

Sångligan bland kända partiledarkandidater:  (jag är subjektiv domare)
1. Veronica Palm
2. Carin Jämtin
3. Thomas Östros
4. Lena Sommestad
...
xyx,  Juholt, Damberg, Österberg, Eneroth, Nuder
Vänder man på det, dvs partiledare som flyr sången mest så lär Micke Damberg har en chans. Utses dessutom partisekreterare med omvänd ordning (sångkompetensen!) blir det Veronica Palm, en roll som jag personligen tror att hon grejar lysande. En för "skogslänen", för Sveriges framsida (Göteborg) och Skåne oacceptabel sak med två från "Stockholm" på två toppositioner?  Så andra parametrar måste in. Stockholmarna vägs upp av Jens Henriksson som ekonomisk talesperson. Lund och nu börsen, alltså. Partiet gör idédebatten till ständigt återkommande och en programkommission under ledning av Lena Sommestad blir ett nav i partiets idédebatt och framtidsbygge. Anna Johansson från nuvaranade kriskommissionen (Göteborg!) och SKTF:s Eva Nordmark får poster som nyinrättade vice partiordförande (Anna) och vice partisekreterare (Eva). Eneroth med samordningsansvar för nyföretagande, jobbpolitik och näringspolitik, Ja tack! 

 Mer: Svd, DN, Exp, Ab


Fler bloggare:
- Johanna Graf skriver klockrent.
- Peter Högberg om slutenhet
- Martin Moberg om valet av ledare
- Annika Högberg om att plita på linjetal
- Jämlikhetsanden om en kongress, (extra)
- Erik Laakso om ökenvandring.
- Johan Westerholm om Sixtinska kapellet
- Rebella om krav på partiledare.
- Peter Johansson om att Peter Hultkvist bör bli ekonomisk talesperson
- HBT-sossen om svart rök
- Calle Fridén, en hårsmån från ombudsplats, bloggar
- Rasmus Lenefors om den stora dagen
- Marika Lindgren Åsbrink om kriskommissionen


Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , ,