söndag 7 juni 2009

Gå och rösta! Socialdemokraterna är ett bra val. Kryssa Åsa!

Vallokalerna har öppnat. Valdagen har börjat. Svenska folket väljer sina representanter i Europaparlamentet. Jag tänker på hur valet går till och vad valdagen står för: att ställa sig där bakom den gröna skärmen, i hemlighet lägga valsedeln i kuvertet, är faktiskt en bild av verkligt folkstyre. Varje röst är värd lika mycket. Din röst lika viktig som Fredrik Reinfeldts eller Mona Sahlins. I dag har du samma makt som dom.

Sverige har äntligen lagt bort diskussionerna om ja eller nej till EU. Det finns ingen opinion om att lämna EU. Vi är medlemmar och vi påverkar genom Europaparlamentet EU-ländernas gemensamma utveckling på viktiga områden. Trots det kan 6 av 10 väljare låta bli att rösta idag. Egentligen är det helt obegripligt och tragiskt. 6 av 10 som väljer att låta andras röst väga tyngre. 6 av 10 som avstår från att använda en rättighet som människor runt om i världen har dött eller fängslats för när de krävt sin rätt.

Vi har alla olika saker vi tycker är viktigt. För de flesta är värderingarna, känslan för rätt och fel, det viktiga. Precis som när du röstar i Sverige är det om EU ska styras av högern eller av socialdemokratiska värderingar. Många är rejält trötta på att Reinfeldts regering för en orättvis politik i Sverige. Låt inte hans partivänner fortsätta styra EU. Det som har misslyckats i Sverige kommer inte att lyckas i Eu.

Ska Europa kunna enas om en politik som stimulerar jobb och tillväxt, som ser kampen mot arbetslösheten som en viktig uppgift, så krävs förändring i EU. Socialdemokraterna har ett program för jobben där EU måste bidra. Moderaterna och Gunnar Hökmark tycker inte att jobben ska vara en fråga för EU. På samma sätt med miljöpolitiken: klimatet är den absolut viktigaste överlevnadsfrågan. Socialdemokraternas miljöpolitik behövs om EU ska driva på för att klimathotet ska kunna mötas. Vi kan vare sig lämna till marknaden att lösa det eller överlåta ansvaret till världens fattigaste länder. I valdebatten har Naturskyddsföreningens granskning varit viktig: Socialdemokrater som Åsa Westlund behövs i EU. De moderata företrädarna verkar egentligen ointresserade.

Det är sant att det finns fler partier än så att rösta på. I opinionsmätningar ser det ut som ex. Piratpartiet kan ta platser. Gör man det idag så bevisar man att partier kan väljas till uppdrag utan att ha en program för väljarnas viktigaste frågor, som jobb, miljö, trygghet på arbetsmarknaden. Det känns ändå bra att rasistiska partier som Sd inte verkar få något uppsving i Sverige.

Vad innebär att inte rösta?
Vi har våra rättigheter men vi har också skyldigheter. Att avstå från att rösta är att inte ta det ansvar man faktsikt har som medborgare. Att "inte orka" sätta sig in i vad valet handlar om kan faktiskt bli förödande. Det är lätt för odemokratiska krafter att få plats om väljarna inte bryr sig. Jag tänker rösta, välja S och kryssa Åsa. Ett tips: gör det du också.

läs:
- Lena Mellin om valdagens möjliga skrällar.
- Senaste mätningarna.
- Bloggar: Mitt i steget, Robert Noord, Calle Fridén, Johanna Graf, Haningeposten, Mona for president, Mona for pres2, Norrblogg, Erik Laakso, Anders Löwdin, Aurora Felderman, Fritt ur hjärtat, Björn Andersson, Andreas Sjölander,
- varför rösta S: Knuff.
- Följ S-bloggar via Johan Ulvenlöv på S-buzz.
- bloggar på "andra sidor": Kent Persson, Henrik Alexandersson, Dick Erixon, Svensson, Röda Malmö, I Hell-mans värld,

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , pi

2 kommentarer:

Qer sa...

"Piratpartiet kan ta platser. Gör man det idag så bevisar man att partier kan väljas till uppdrag utan att ha en program för väljarnas viktigaste frågor, som jobb, miljö, trygghet på arbetsmarknaden."

"Att "inte orka" sätta sig in i vad valet handlar om kan faktiskt bli förödande."

Jag tycker det här är rätt roande. Först dömer du ut en röst på PP för att PP inte har en åsikt i väljarnas viktigaste frågor (och bestämmer samtidigt självgott vad du anser att väljarna ska anse vara mest viktigt för att det passar din världsbild) och missar totalt att för många väljare, däribland jag, är just integritet och privatliv på Internet den enskilt ABSOLUT viktigaste frågan just nu. Jobb och miljö är sekundärt för mig, jag jobbar iofs med just miljö men för att kunna göra det så MÅSTE jag ha ett fungerande Internet fritt från privatpolis och spärrar. Ta bort Internet och mitt jobb blir omöjligt och jag kan inte arbeta för att förbättra miljön.

Det är tydligt att den som inte orkar är ni, "gammelpolitiker". Ni har inte orkat förstå den nya tekniken och dess möjligheter och det enda ni ser är faror i förändringarna. Och ja, det kommer bli förödande. För er.

Piratpartiet driver de viktigaste frågorna som finns just nu, de som ligger till grund för demokrati och frihet i samhället och som möjliggör att 2000-talets innovatörer och kreatörer får fritt spelrum för sina ideer och innovationer. Internet och dess öppenhet är det enskilt viktigaste som finns just nu, allt annat är sekundärt.

ALLT annat!

robjoh sa...

Du skriver:
"I opinionsmätningar ser det ut som ex. Piratpartiet kan ta platser. Gör man det idag så bevisar man att partier kan väljas till uppdrag utan att ha en program för väljarnas viktigaste frågor, som jobb, miljö, trygghet på arbetsmarknaden."

Jag får säga att jag inte håller med alls, det är snarare så att det är ett bevis på att väljarnas viktigaste frågor INTE är det du räknar upp. Alternativt att man inte ser någon större skillnad mellan de två blocken i de frågorna.

Om Piratpartiet kommer in så är det så att de har bedömt vad väljarna borde tycka är viktigt, och det du tycker stämmer inte in i den bilden.