lördag 30 april 2011

Men visst ser jag (S)-uppgång!

Bild: DN Grafik
Jag måste vara riktigt bestämd i tonen mot rubrikerna som skanderar ut budskap om "ingen Juholt-effekt" och liknande. Visst, en opinionsmätning tre år och några månader före nästa riksdagsval är knappast något att gräla om. Skulle därför en del mediers kommentarer hålla sig till nyhetsförmedling vore not en anmärkning om "vändning uppåt för S" ganska objektiv. Så sker inte i propagandamedierna som Dagens Nyheter och Expressen.

Men skitsamma. (S) har nyligen klarat av ledarförändringar och går nu in i ett skede som borde ha gjorts redan för ett halvår sedan, en genomgång och ett förtydligande av politiken. Det säger sig självt att ett statsbärande parti som (S) även framöver kommer att kunna vara, bygger förtroendekapitalet på ett politiskt budskap som har djup förankring och trovärdighet i sakfrågor. Inte minst gäller det jobbpolitiken och den ekonomiska politiken men också genom att återupprätta en fördelningspolitik som minskar klyftor. Idag en område som skrotats av Reinfeldts regering. Där kan man väl också notera att regeringen, som idag inte har majoritet i riksdagen, ligger mycket sämre till om DN / Temo blev valresultat. Den här gången är Kd utanför riksdagen och det slår förstås hårt mot statsminister Reinfeldt. Men även i det fallet gäller fakta: val till riksdagen dröjer än så länge ganska länge.

Fler som bloggar.
- Sebastians tankar, med punkter inför omvalet i västra Götaland.
- Martin Moberg om nordanvind...
- Sjölander om den nya debattsiten S2013.

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

fredag 29 april 2011

Nystart med ny S-ledning i landstinget

Timing? Jag vet inte men delar av världen har nu fokus på ett bröllop i England. Att då försöka rycka till sig uppmärksamhet till en i sig angelägen sak i Stockholms läns landsting kanske är svårt. Oavsett detta så är det viktigt: (S) i Stockholmsregionen har formerat de främsta företrädarna som ska leda partiet till valframgångar.

Helene
Hellmark Knutsson, Sundbyberg, tar över som S-ledare i landstinget efter Ilija Batljan. Erika Ullberg, Huddinge, blir nytt trafiklandstingsråd i opposition. Tredje landstingsråd för (S) är Dag Larsson som bland annat leder partiets sjukvårdsarbete och blir gruppstyrelseordförande. Det står klart efter gårdagens gruppmöte då vi valde de tre företrädarna. Helt enhälligt och med efterföljande applåder och kramkalas som anstår ett så högtidligt tillfälle.

Namnen är förstås oerhört viktiga. Politik förutsätter för att den ska fungera som det är tänkt att  "företrädare" just är företrädare och kan kommunicera med väljarna. Samtidigt är värderingar, det politiska vägvalet och innehållet i sakpolitiken som väljarna mest tar ställning till. Sjukvården med utmaningar som hur framtidens sjukvård ska se ut, hur allianspartiernas köer ska kunna kortas och hur vården i Stockholmsregionen ska bli mer jämlik. Tre oerhört viktiga utmaningar.

Kollektivtrafiken där det idag växer en stark ilska mot den "monumentpolitik" som Christer Wennerholm driver. Egna "minnesmärken" som en NK-Express till svindyr nota för skattebetalarna och dragningar av spår där det knappast bor någon (delar av detta innerstadsprojekt). Mot det står befolkningens krav på en fungerande kollektivtrafik som inte bara är "gullig" som en spårvagn längs Strandvägen utan också effektiv och med tillräcklig kapacitet. Som tunnelbana till Karolinska Solna eller tunnelbana till Nacka. Eller att också se till att man utjämnar de regionala obalanserna. Vi behöver Spårväg Syd och det kräver att man avsätter pengar för projektet.

Det här och mycket annat lär de tre valda råden för (S) i landstinget syssla med, tillsammans med oss andra valda, och inte minst i dialog med länets invånare.

Om
de tre landstingsrådens närvaro i sociala medier kan väl utdelas såväl ris som ros. Helene har tidigare gjort försök med en blogg. Erika gör goda försök att etablera sin twitterprofil och hon har börjat ambitiöst. Dag har också en blogg som uppdateras tämligen frekvent, om än inte tillräckligt. :-) Nu är det dock den socialdemokratiska Nystart:en som just de här tre ska leda i landstinget. Det uppdraget är väl så viktigt..

Uppdaterad: Mer i SvD. DN,

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

torsdag 28 april 2011

Ett moderat skämt om ökad öppenhet

Ibland gör andra jobbet åt dig. Så blir det för mig den här morgonen när den dagliga kollen av morgonnyheterna har gett en nyhet att hicka och hoppa över i alla fall och om den frågan har Johan Westerholm hunnit skriva bra.  Moderaternas Sofia Arkelsten som på DN-debatt försöker leka bort hela frågan om öppenhet med partibidrag genom att blanda in andra relationer och, misstänker jag, också sådant som bygger på det skämt till rapport som en del brukar göra om "fackliga stöd till (S)". Det som borde ha varit moderaters ärliga förklaring av en ny inställning till det nuvarande hemlighållanden ska taktiskt manövreras bort genom bolla över frågan till (S) igen.

Som Johan också skriver: om moderaternas svar är att börja prata LO-pengar (utöver det som faktiskt ges) byggt på en skämtutredning av folkpartiets Carl B Hamilton så är det illa. Då vidgas ju också vårt perspektiv och vi är då många som vill ha hela kartan över den politiska eko-kammaren till höger som alla supportar moderaterna, allt från Svenskt näringsliv, till Skattebetalarna, Villaägarna, tankesmedjor som Timbo och mycket annat. Tyvärr Sofia Arkelsten: Idag försöker du skämta bort hela frågan om hemliga partibidrag. Det kommer inte att lyckas.

Mer bloggat:
Helt planenligt griper borgerliga bloggar in till stöd, som partimegafoner: Här Edvin Alam

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

onsdag 27 april 2011

En missbruksvård värd namnet är viktigaste - inte huvudman

Jag är "på". Gerhard Larsson som idag skriver på DN debatt om hur missbruksvården ska utvecklas får i de flesta delar mitt stöd. Mycket behöver göras. Ibland faller människor "mellan stolar" som det heter. Och min bild är att det finns oerhört mycket att göra för att rycka upp vården för dem sämst utsatta missbrukarna där det ibland har känts som om vården dras tillbaka och det "får gå som det går".

Men
även den motsatta gruppen som lyfts fram i artikeln är viktig. De så att säga mer "väl etablerade kretsar". Redan idag är missbruket utbrett och med den förändrade syn som i en del generationen gjorde att "helgfyllan" inte ersattes av utan kompletterades av att "dricka sydländskt" varje dag, gör att mörkertalet inte minst i de väletablerade kretsarna är stort. Det är inte alltid som bemötandet i den kommunala missbruksapparaten välkomnar personer som ligger i riskzonen. Alltför ofta är verksamheterna anpassade till ett helt "kit" med vård och behandling där du blir väl mottagen först när du har "ramlat tillräckligt långt ner i skiten". Inte tidigare. Av det skälet är det nog bra att landstingen och dess primärvård kan vara den första linjen när det gäller kontakter för riskbruk / missbruk.

Det finns
bara en utmaning och det är att inte skicka över missbruksvården till ett köelände och brister i tillgängligheten som ibland präglar vården. Det går inte att i exempelvis mitt vårdvals-fokuserade landsting skicka över det lagstadgade ansvaret som sedan inte tas på allvar i vårdavtal och ersättningar med vårdgivare. Gerhard Larssons förslag bör tas på allvar med de svagheterna i tankarna.

Sen: I artikeln skriver han:
Aktuell forskning visar att 9 av 10 personer med missbruk helst vill söka vård hos sjukvården. Endast 1 av 20 vill helst söka vård hos socialtjänsten.
Jag tror att det stämmer. Och vad vi därutöver behöver är vårderbjudanden till individer, efter just deras behov och förutsättningar. Då är det snarare kulturrevolt som krävs i missbruksvården än huvudmannaskapsändringar. Men okey då.

Fler
: Sebastians tankar om sjukvård, Christian Ottosson om "frivillighetens hus,  Martin Moberg om fas 3, Peter Högberg om en propagandaminister, Jämlikhetsanden om heltid,


Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

tisdag 26 april 2011

Bloggjoggspåsk

Förmodligen var den nu äggknäckta påsken ev av de mest träningsintensiva helgerna på väldigt länge, med löppass nästan varje dag under veckan. Av dessa en särskild backträning i Flottsbro. Ett annat av passen slog också hål på mina egna myter om att inte kunna springa på förmiddagar och allt tack för att ha påverkat dessa mänskliga svagheter i min person ska tillerkännas Svenska Dagbladets marathonbloggerska, Petra Månström. Hon lockade mig att åka från Huddinge, in till City, ta t-banan till Fridhemsplan, gå till Rålis, för att sedan jogga en mil (knappt) på ett härligt vackert Kungsholmen, tillsammans med löparvänner som i och för sig, bara dom, var värda denna strapats. Löpmässigt en avslappnad historia denna försommardag.

Som Petra också skriver på bloggen hann vi prata under passet. Inte minst hoppas jag att våra tankar om att göra något tillsammans inför höstens Lidingölopp blir verklighet. Kanske en träning på Lidingöloppsbanan med Bosön som bas. Men i väntan på det njuter jag av minnet av bloggjogg 9,1 km på tiden 1.02 eller så. En högst rimlig hastighet denna tidiga del av dagen. Om än annandag påsk.

Överst: bild med Petras kamera.  Petra, Magnus, Ingela, Sten-Sture, Peter, Maria.
Nedan, Magnus bild av "bloggjoggshoppet på Stadshusgården 2011. Blir säkert infört i historieböckerna


Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

fredag 22 april 2011

(S)iffran i sig kanske inte är det allra viktigaste



Ska man bryta denna långfredagsro med ett kort blogginlägg så är temat ganska självklart. Dagens mätning från Novus /Tv4 som visar på en stark framgång för (S) som nu ligger över valresultatet. Om det, som Ulf Kristoffersson säger i inslaget, är "anmärkningsvärt" vet jag inte. Men det är trevligt, viktigt för Sverige och naturligtvis för (S) självförtroende så här inför första maj och vårkampanj.

En socialdemokrati som inte alls är klara med finslipningen av sin politik men där man börjat prata mer värderingar, egna utgångspunkter och först därefter kritisera regeringen, det partiet växer. En ny partiledare som vill något framåt och som redan från början har ingjutit något av trygghet i partiet- Betydelsen av det ska inte underskattas.

Utöver att det rent allmänt är trevligare med "uppåt" än "nedåt" i de här sammanhangen är det också en välbehövlig retorisk örfil som tilldelas alla dem som räknat ut socialdemokratin. Alla dessa borgerliga tankesmedjor och tidningars ledarredaktioner som gör sitt för att vara allianspartiernas megafoner och för att säkra en fortsatt borgerlig regering i landet. De har räknat ut (S) och i en del fal placerat partiet i historieböckerna redan nu men får verkligen tänka om. Samma väckarklocka borde det vara för den som är mån om allianspartiernas framtid: Redan i utgångsläget är Reinfeldts regering beroende av sverigedemokraterna i riksdagen. I dagens mätning trillar KD ur riksdagen och då är läget inte alls roligt för Reinfeldt.

Således: En långfredagsmätning där trenden kanske är viktigare än siffran i sig och där (S) får ett tydligt kvitto på att ledarskiftet verkar ha lyckats och att det finns stora möjligheter att gå framåt! Ännu mer!.

Mer. AB, TV4, DN; SvD,
Fler: Martin Moberg, Claes Krantz, Kent Persson, Sebastian Stenholm.

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

torsdag 21 april 2011

Välkommet kulturlyft med Juholt - men alla är inte lika glada

Redan i det första stora talet vid kongressen i mars tog Håkan Juholt utgångspunkt i kulturen. Idag konkretiseras tankarna i ett inlägg på DN Debatt. Han redovisar sina tankar om kulturens betydelse i samhället, en funktion bland annat som värderingsmätare.
Det behövs fler oberoende röster i det offentliga samtalet. Det behövs fler arenor för debatt, där olika synsätt och idéer kan mötas och brytas mot varandra. Och det behövs ökade möjligheter att uttrycka och ta del av olika perspektiv och kulturyttringar.
Kulturen har flera viktiga roller i samhället. Att spegla den tid vi lever i. Att låta oss förstå våra egna och andras känslor och upplevelser. Att förmedla spännande berättelser och människoöden. Men kulturen spelar också en mycket viktig roll i att ifrågasätta, i att kanalisera protester mot orättvisor, i att måla upp en annan, möjlig och bättre värld.
Jag hoppas förstås att vi lokalt tar tillvara tankarna och gör lokala "kulturlyft" när resurserna finns. För frågan är väl vad vi gör med kulturarvet, vad vi missar i vår samtid och vad vi förlorar framöver om vi inte satsar och lyfter? I min egen kommun behöver vi bland annat satsa mer på bibliotekens utbud. Idag en alltför skral placering i nyckeltalen. Överlag och på hela området kultur och fritid ligger väl Huddinge hyfsat till i jämförelse med andra södertörnskommuner men det är sannerligen inget att  skryta alltför mycket över. En välkommen artikel, alltså.

Det är inget självklart att alla tycker så. Moderaternas riksdagsledamot Göran Pettersson menar att Juholt nu låter som en kommunist. Man har all rätt att förfasas över moderaternas sätt att prata och diskutera politik. Men på ett sätt är uttalandet välkommet och det är att vi vet var vi har motståndaren. En (S)-ledare som lägger förslag om kultur beskrivs alltså av moderater med ord som " Det verkar som om Håkan Juholt präglas av den kommunistiska synen på samhället, kulturen och individen"

Julholt och socialdemokratin kommer att vinna den politiska matchen.

fler: Sebastian, Magnihasa, Martin Moberg, Johan,
Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Sjukvården bör pröva förslagen från den drabbade familjen

Ju mer jag ser av rapporter från fallet med Emil Linnells tragiska död då SOS Alarm inte skickade ambulans desto värre blir det. Samtidigt verkar det, trots att jag alltså inte har någon mer kunskap om händelsen än mediernas uppgifter, som en följd av en osedvanligt korkad person på alarmcentralen snarare än om brister i vården, brister i resurser eller liknande. Att så är fallet tycker jag dagens publicerade samtalsutskrifter talar för.  Men jag vet inte och det är väl troligt att det gäller fler. Samtidigt har vi en tradition att händelser som drabbar enskilda ses som just "individuella ärenden" och inte dyker upp som något politiskt ärende. Så ska det vara men samtidigt bör man i varje miss som vården gör kunna pröva om något av det beror på "systemfel", på resursbrister, på organisationssvagheter och annat. Eller kanske till och med på att organisationen, i det här fallet en livsviktig räddningsfunktion, har krav på sig att leverera överskott till sin ägare och därför har en alltför slimmat organisation. Något av det tror i alla fall Svensson.

Emils familj bidrar själva. I en  svårt stund tar de ändå tid att skriva ner konstruktiva förslag till landstinget. Det verkar som om Filippa Reinfeldt kommer att låta granska händelsen och det är viktigt och rätt. Det som har hänt i Emil Linells fall får oavsett förklaringar inte hända igen.

Mer: DN,

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

tisdag 19 april 2011

Ett politikerupprop och en önskelista till maskrosbarnens lägergård

Idag såg jag ett blogginlägg som berörde mer än vanligt. Pernilla Andersson skrev på twitter om ett blogginlägg som var ett upprop till alla Sveriges politiker. Ett inlägg med grunden i egna erfarenheter och samtidigt en syn av i 2011 års Sverige där det verkligen inte har blivit bättre. Allt för få ser maskrosbarnen. De som är barn till föräldrar med missbruk eller kanske en psykisk sjukdom. Pernilla -eller "Pytternasmamma" skriver till politiker:
Ni har en möjlighet att påverka, att underlätta och att förändra för dem barn som växer upp så idag, för dem som skall vara vår gyllene framtid, för de barn  som ska ha ett hopp om en bättre värld och om att kunna leva ut sin fulla potential.
Jag har gjort en del annat i politiken sedan tiden - åtta år - i olika socialnämnder eller motsvarande. En månadsvis papperskontakt med missbruk och med maskrosbarn. Andra livserfarenheter ger mig tillsammans med de erfarenheterna ganska dåligt samvete. Vad har jag gjort för att väcka uppmärksamhet? Är vi alltför enögt inriktade på den "det är synd om" och glömmer andra i dennes närhet? Jag vet inte hur andra tänker. Men jag vet att redan under de år jag fanns med i socialpolitiken mer handfast så gröptes resurserna till missbruksvården ur. Steg för steg. Jag vet att jag så sent som idag tog upp hur missbrukares chans till jobb kan öka, en svår sak kanske, för jobba när man är packad är inte alltid lätt. Men samtidigt kan missbruket har sin bas i utanförskapet. Det finns få svar på vad vi gör konkret.

Pernilla
hänvisar till föreningen Maskrosbarns hemsida. De har en önskelista på saker de behöver till sin lägerverksamet. Jag klisrar in den för dig som är företagare eller enskild och som kanske kan hjälpa. Och så önskar jag att du och alla andra läser Pernillas inlägg och funderar över hur du kan reagera för att hjälpa alla barn som far illa men inte får det stöd och den hjälp de behöver. I tid!

Maskrosbarnens önskelista:
  • Storköksdiskmaskin  
  • Köksutrustning             
  • Storköksugn            
  • 100 stycken kuddar och täcken   Tack till hotellkedjan Rezidor
  • Kyl och frys
  • 50 st sängkläder
  • Stora kuddar och kuddöverdrag
  • Sänghimlar
  • 100 enkla mappar
  • Färgpennor
  • Kuvert
  • Ramar
  • Mattor
  • Duschblandare
  • Saccosäckar
  • Pysselsaker, utklädningskläder
  • Gummistövlar och regnkläder
  • Hängmattor
  • Biopresentkort
  • Sällskapsspel
  • Badtunna
  • Sovsäckar, liggunderlag, tält,
  • Sportsaker (bollar, racket etc)
  • Plastpool
  • Målarfärg, penslar, tapeter
  • Projektor och duk
  • Träningsutrustning till vårt gym

Tjänster

  • Till sommaren 2011 behöver vi en personbil och en minibuss för 9 personer - kan du låna oss det?
  • Är ni ett budföretag som kan hjälpa oss att frakta saker från Stockholm till Hudiksvall?
  • Till våra sommarläger behöver vi godis, chips och läsk i större mängder – har du det?
  • Vi har stora matkostnader, är ni ett livsmedelsföretag som kan donera mat till oss?
  • Är du en glad Hälsingebo som kan hjälpa oss att köra under lägersommaren?
  • Är du rörmockare, elektriker eller snickare som kan hjälpa oss att fixa på gården?
  • Är ni ett företag som vill göra ett volontäruppdrag? Vi behöver alltid hjälp!
  • Kan vi låna din släpvagn under en helg i vår/sommar?

    Mer: Blogg
Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Ett lysande Svd-exempel på behovet av mediala motvikter

Ibland talar "vänstern", eller för att vara mer precis det alldeles lysande bloggnätverket Netroots bloggare, om behovet av motvikter till det de kallar "högerns ekokammare" - den förening av hemliga donatorer, av svenskt näringsliv, tankesmedjor, regeringskansli, allianspartier, föreningar som Skattebetalarna och en del annat, som gemensamt jobbar för ett mer högerbetonat Sverige. En viktig del i denna mix av samhällsaktörer är också de 59 borgerliga ledarsidor som finns, varav 5 rikstäckande. Om detta arbete att vara en vänsterns motvikt och om andra mål med bloggandet har Netroots gett ut en hel bok.

Idag läser jag Svenska Dagbladets ledare och får direkt en bekräftelse på att hela tanken med att vara motvikt verkligen är viktig. Tidningen har läst en rapport från Stockholms Handelskammare om hur skatteutjämningen påverkar regionen negativt, och enligt rapporten betydligt mer än vad man tidigare har haft bilden av. Om detta skriver alltså SvD och i detta ligger inget märkligt. Det konstiga, som inte alls är konstigt, är att ledarsidan lyckas få in Håkan Juholts namn och till och med Karin Wanngård som knappt har hunnit presentera sig som ny ledare för (S) i Stockholm innan hon omnämns i det här sammanhanget. Och det ännu mer konstiga är att tidningen inte med ett ord nämner de som har makten i landet, de som har makten i landstinget eller de som har makten i Stockholm. Samma alliansgäng som nu har suttit på alla maktpositioner i fem år.

Mandatperioden
2002 till 2006 styrde de rödgröna landstinget och Sverige hade Göran Persson (S) som statsminister. Det var det senaste vi hörde av borgerliga politiker som hade synpunkter på utjämningen. När vi träffades i det landsting jag var då var ledamot i var det nära på vid varje sammanträde som moderaterna skallade ut över Kungsholmen: "Stockholm betalar fyra miljarder i utjämningsskatt". "Det socialdemokratiska regeringen brandskattar Stockolm". Underförstått var hela tiden att en alliansregering skulle göra om systemet och Stockholm vinna miljarder.

När man vann valet blev det som alltid i frågan om skatteutjämning. Ett par mindre justeringar på kostnadsutjämningen och/eller inkomstsidan. Drygt 300 miljoner plus men långt från den miljarder som Chris Heister ställt i utsikt att regionen skulle vinna med borgarstyre. Av något skäl skrev jag om det här i ett inlägg för nästan exakt ett år sedan.

Bakgrunden
att de blir så här är att det i riksdagen och även i "kommunsverige" finns ett ganska kompakt stöd för en utjämning av både kostader och av intäkter mellan kommuner och regioner i Sverige. "Solidaritet" kanske man kan säga. Det finns stor anledning att hela tiden diskutera och granska hur detta påverkar exempelvis tillväxt och jobb. Att utjämna på ett sätt som sammantaget ger mindre resurser för "folkhushållet" är inte rimligt. Dessutom avgörs tillväxten av så oerhört mycket mer, exempelvis av bostadsbyggandet och infrastrukturinvesteringar där Stockholm idag tappar i utvecklingsfart.

Men det är själva sakfrågan. Med det här inlägget ville jag mest visa att SvD idag bekräftar behovet av en skarp motvikt.


Mer om tillväxt i Stockholm:  Emil Högberg.
Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

måndag 18 april 2011

Håkan Juholt och pingvintalet

S partiordförande Håkan Juholt i det nu så kallade "Pingvintalet".
Så har årets distriktskongresshelg klarats av. För min del en endags så kallad DÅK i lördags. Platsen: Sollentuna. Jag återvänder dit i tankarna när jag läser statsvetaren Tommy Möller (med moderat bakgrund) som i SvD kommenterar det han ser som Juholts ettåriga chans att vända den negativa utvecklingen för (S). Annars, menar Möller, kan det utlysa en ny debatt internt om ledarskapet. Jag måste säga att det känns lite "off", efter de positiva avstamp som jag tror alla "internt" upplever efter Nystartskongress, partiledarval och bra insatser av exempelvis Tommy Waidelich i ekonomiska debatter. Det finns ett nytt självförtroende och ett djävlar-anamma som kommer att gripa sig an nästa uppdrag med stor energi. Att utveckla politiken så att partiet också kan ge väljarna besked om färdriktningen. Och min övertygelse är att de prioriteringar som Håkan Juholt vid flera tillfällen har levererat kommer han att få stark uppslutning för.

Ambitionen
att utrota barnfattigdomen. Jobbet att rensa upp i det "hopakok" som allianspartierna har malt ner delar av skattesystemet till. Trygga pensioner och inte minst en viktig utgångspunkt i alla dem som inte KAN jobba till pensionsåldern. Ett väl så viktigt perspektiv som att "alla ska jobba längre". Hela jobbpolitiken där partiet behöver konkretisera och utveckla delar. Och detta inramat av tre Juholtska huvudteman: Att utveckla en kunskapsbaserad ekonomi, social investering och värdeburen tillväxt.

Min känsla är att de allra flesta, möjligtvis undantaget Tommy Möller och en eller annan ledarredaktion, ser det här som de viktiga diskussionsfrågorna framöver. Om SIFO eller andra kommer att visa upp eller ner vet vi inte och jag tror inte det kommer att vara särskilt intressant. Det är valresultatet 2014 som är det och ser man ändå på signalerna så ser det ljusare ut.

Helgens
budskap från Håkan Juholt visade på förmåga till omprövning. Den tidigare så flitigt använda illustrationen av (S)-politik som paraplyutdelning, som bland annat kritiserades här av gästbloggaren Anders Lönnberg, lades på hyllan. I stället lanserade Håkan en bild av pingvinernas sätt att gemensamt hjälpa varandra i kyla. Pingvinen, ett djur som på så sätt är bättre att organisera ett samhälle än Fredrik Reinfeldt. Det där går nog att utveckla med många bra illustrationer framöver.

Alla tycker inte så.
Bloggaren Sebastian Hallén kritiserar tidningen Barometern för att ha lagt upp en videofil med Juholts pingvintal i Stockholm och han ser det som . "okritisk, oredigerad och oemotsagd publicering på nyhetsplats". Det verkar onekligen som det inom borgerligheten börjar bli riktigt riktigt nervöst..

Fler: Mitt i steget, med pingvintal 2, Mitt i steget om Håkans tal, Essbeck om mätningar och medier,

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

söndag 17 april 2011

Centern, framtiden och kartritning på Schönfeldts gränd

Det kan säkert tillföras kontot "otur". Centerns förre "chefsstrateg" och,vad jag ser, en kandidat till lämplig ledig partistyrelseplats i centern -  Kristina Jonäng  - skriver i SvD med stora ambitioner för sitt parti samma dag som partiet i SIFO får den sämsta noteringen på tio år. Att en centerpartist i samma andedag skriver om en socialdemokrati som inte lär ha någon huvudroll i svensk politik framöver får väl kanske mätas in i samma strategiska misstag som chefsstrateg Jonäng förefaller ha gjort tidigare också, om man enbart dömer efter partiets läge i opinionen. Det är ju just centern, inte (S), som av väljarna har placerats precis på riksdagsspärren. Det är efter den extra partikongressen inte socialdemokratin utan centern som har en intern partiledarkris med stort förtroendefall, en fråga som allt fler verkar vilja lösa utom möjligen partiledaren själv.

Jonäng
ger en del intressanta bekräftelser.
När alliansregeringen ritat om kartan de senaste åren har det i hög grad skett från Moderaternas partikansli, inte i ett brett samspel mellan de fyra partierna.
En information som inte på något sätt är förvånande eller ny men alltid viktig att notera. Och jag tror också att det där ligger ett budskap som de alltmer "stureplansorienterade" vägrar ta till sig. Det funkar inte för centern att vara en del av en högerallians. För delar av centern ja. Men det verkar som partiet har kärngrupper utanför Stockholm som verkligen önskar något annat än det ständiga tysta tassandet i Reinfeldts fotspår som dessutom bara trampar på samma stigar oavsett vart färden ska föra borgerligheten.

Jonäng skriver om "industripolitik". Hon kommer inte att se röken av en sådan med Reinfeldt. Däremot talade Håkan Julholt om just detta igår. Jonäng skriver om bostadspolitik och trafik. Ja, bostadspolitiken existerar inte längre i någon störra grad. Trafikpolitiken behöver verkligen lyftas men tyvärr för centern snodde ju moderaterna tillbaka ansvaret för trafik och infrastruktur från centern. I delar av detta gissa jag att ett centerparti som hittar sina rötter i den "svenska myllan" igen, skulle kunna göra mycket bra med socialdemokratin. Kan inte låta bli att där nämna centern i Huddinge som gott exempel med företrädare (Christian Ottosson) som mer ser till politiken som verktyg för att göra bättre än bara släpa sig efter moderaterna i alla lägen.

Det ska
förvisso bli mycket intressant att se reaktioner på dagens inlägg och vad som framöver händer inom de krisande centerpartiet..

Mer: AB; Exp, GP, DN, GP,
Bloggar:  Peter Högberg om ord, Peter Johansson om opposition som tar befäl, Sebastian StenholmMartin Moberg om en skamlig sjukförsäkring,  Kent Persson med krönika,

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,
om rödgrönt i täten,

lördag 16 april 2011

Sjukförsäkringseländet - en imponerande reform?

Statsrådet Kristersson, uppfinnaren av förstoringsglaset som redskap i maktutövandet, har talat om "imponerande" när det gäller antalet som "kommer tillbaka i jobb" efter försämringarna (som det faktiskt är) av sjukförsäkringen. Idag fortsätter kritikfloden med ett inlägg på Brännpunkt, SvD. Några läkare i Påskupproret talar om "skenmanöver", att regeringen nu bara justerar ubetydligt och att det krävs förstoringsglas för att hitta dessa.

Läkarna skriver bland annat:
Sålunda har regeringen missat själva grundproblemet: att 100000 sjuka människor kastas ut från den trygghetsförsäkring de betalat in till, och i många fall tvingas avbryta pågående vård och medicinsk rehabilitering för att skickas till Arbetsförmedlingen och aktiviteter som gör dem ännu sjukare.
Tror regeringen att de kommande manifestationerna kommer att ställas in nu när "justeringarna" är presenterade så tror man fel. Det behövs sannerligen protester och upprop.

Fler:
Martin Moberg, Annarkia, Sebastian Ett hjärta rött.
Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Att tänka på sitt beteende även om man är regering

Slutorden från statsvetaren Olof Ruin lyder:
Dagens regering bör, trots att den i nuvarande ekonomiska läge åtnjuter stort förtroende, samtidigt inse att den har en svagare parlamentarisk ställning än under åren 2006–10. Det innebär också att den måste förhålla sig på ett annat sätt till oppositionen och mer än under förra mandatperioden är beroende av hjälp då och då.
Det är ord och inga visor. Budskapet i DN debatt-artikeln slår rakt mot Reinfeldts ledarstil. "Det håller inte som agerande", menar Ruin. Inte för en regering som är i minoritet i parlamentet. På ett sätt kommer den som en bekräftelse på mina egna tankar efter veckans Twitteraffär som jag ju menar handlar om så mycket mer. Och att regeringen inte har majoritet utan riskerar nedarlag på nederlag var väl också själva basen för den affären. oavsett fakta i "målet."

Fler: Peter Johansson.


Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant  Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

fredag 15 april 2011

Vad gömmer sig egentligen under den heta twitterdebatten?

Redan i morse kunde man ana vad gårdagens kampanj om riksdagsledamöters twittrande egentligen handlar om. I morgonstudion analyserades såväl Håkan Juholt som Tommy Waidelich utifrån nyanser i deras uttalanden om det parlamentariska läget i riksdagen. Vridningen i argumenten blev till allvarliga anklagelser, uttalade i inlindad form: "S är på väg att börja samarbeta med Sd". Så fel i sak. Men också så viktig kampanj att bedriva om man vill försöka slå kilar mellan oppositionen. Reinfeldts regering har inte majoritet. Skulle Reinfeldts parti, moderaterna, lyckats locka över exempelvis (mp) till ett närmare samarbete efter tillträdandet av de nya "rören" vår, kan en majoritet skapas. Går det att hänföra till att "såssar nu samarbetar med Sd" så är det möjligen något man tror får stöd hos svenska folket.

Twitterkampanjen,
"twittergate", verkar trots detta debatteras som just ett ordningsproblem. Riksdagsledamöter vars uppdrag är att stifta lagar och fördela pengar klarar de stora ansvarsuppgifterna men kan inte själva med omdöme avgöra på vilket sätt och i vilka former man vill kommunicera med omvärlden. För egen del är jag i de här sammanhangen HELT urtråkig. Jag tänker inte se antingen eller, svart eller vitt. Jag skrev en del om detta igår. Självklart ska sekretessärenden vara just sekretess och inte till sitt innehåll avslöjas av twittrande politiker. Det gäller såväl i riksdag, landsting som i kommun. Självfallet ska inte frågor som riskerar rikets säkerhet eller som kan sabotera viktiga uppgörelser i lagstiftningen saboteras därför att man bryter lagar eller "oskrivna regler". Men det är inte twitter  - verktyget - som ska debatteras. Som jag skriver i går, det kan ha varit lika rätt eller fel att sprida information med gåspenna!

Jag grubblar lite över vad själva sakfrågorna tar vägen när debatten om ledamöters verktyg för kommunikation blir avgörande. (se gårdagens inlägg. Jag menar ex att det för en del alliansledamöter och personal inte alls handlar om "kommunikation med väljare" utan att fixa till ett spinn mot S)  I det här fallet är tre andra perspektiv viktiga:  Dels politiken i stort som riskerar att drunkna om "twitter" tar över debatten i riksdagen. Själva sakfrågan berör väldigt många som i dagens Sverige har drabbats av massarbetslösheten. Hur ska deras trygghet se ut? Klarar man livsuppehället? Fixar man pengar till mat och hyra? A-kassan handlar om precis det. Det tredje är om hur riksdagen ser ut. Reinfeldt fick inte tillräckligt med röster. Ska hans regering kunna regera vidare handlar det alltså om att skrämma över väljare och partier som kan balansera det nya Sverigedemokraterna. Och kanske ser lite mer långsiktigt än så.

Jag är TOTALT FÖR att politiker och andra kommunicerar. Att man också gör det från politiska församlingar. Jag är totalt för att tro på folkvaldas kompetens att avgöra hur, var, om vad, om vad inte...osv. Jag är också helt för att var och en bestämmer om det är gåspenna eller twitter som passar bäst. Jag är helt för att riksdagen eller andra församlingar om så är nödvändigt markerar att sekretess också måste gälla ibland för just sekretessärenden. Inget annat men alltid med eget ansvar och sunt förnuft som ledstjärnor. Nu tror jag dock att twittergate i riksdagen i grunden handlar om andra saker än vad ledamöter råkar plita ner på sina iphoner, oavsett om de finns i ett rum där utskottsöverläggningar pågår...

Mer: DN, SvD, Exp
Bloggar. Martin Moberg, Peter Högberg om annat i politiken än twitter, Mary Jensen som för twitterkampanjen för Reinfeldts parti vidare..Peter Soilander om generationsgränser, Järkeborn om twitter...Kent Persson om öppenhet, Signerat Kjellberg om Social demokrati,
 
Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

torsdag 14 april 2011

Det stora sommarjobbssveket

bild SR Sörmland från beskedet om nedläggningen..

Det var naturligtvis mamma som efter en del småtjat tröttnade på mina ambitioner att ha "sommarlov" som vanligt och i stället körde iväg mig till Hemglass. Ett av de självklara företagen i min ungdoms Strängnäs om man ville sommarjobba. Personalchefen, en bestämd och vältalig Sven, uppfattade sextonårige Peters meriter så väl att han anställde mig. Ett första sommarjobb. Lön. Förvisso skiftarbete, tvåskift. Men ändå jobb och en inkörsport på arbetsmarknaden. Inte bara det. Också en referenspunkt för livet och för mig ett sommarjobb som gav chans till en intern karriär.

Idag
berättar medier att det inte blir några statliga pengar till sommarjobb. Jag tycker att kommunerna ska strunta i att regeringen sviker och ändå plocka fram resurser för de ungas skull. Men av Reinfeldts allians är det ett riktigt tragiskt svek. Det är ett svek mot alla unga som inte får ett jobb. Samtidigt vet vi att det med sommarjobb är precis som med mycket här i samhället. Kontakter ger jobb och i den unga åldern handlar det ofta om föräldrarnas kontakter. För alla de som tidigare fått jobb genom kommunen utan att föräldrar har varit så "etablerade" att de kunna fixa jobb åt barnen har det ändå funnit en chans. En del kommuner har varit bättre än andra.

Den där
undre bilden ovan är från en kampanj i Solna inför förra sommaren. Vi hade ordnat ett plank för bollkastning för att illustrera hur olika kommunerna satsar på sommarjobb. Det stora hålet Nynäshamn. En medveten satsning på sommarjobb för alla unga. Ett något mindre men ändå stort i (S)-styrda Sumpan. Och så det borgerligt ledda Solna. Ett litet litet hål som när det gjordes och om jag minns rätt handlade om ett femtiotal sommarjobb från kommunen. När vi sossar började affischera och kampanja om det ökade kommunledningen på sommmarjobben. Bra och en seger för oss och för alla unga som fick ett sommarjobb.

Vi har en regering
i Sverige vars hela retorik bygger på "arbetslinjen". Ett begrepp som man har lyckats tala om trots att vi har massarbetslöshet. Ett begrepp som egentligen inte innebär fler jobb eller bättre utbildning utan helt krasst det som regeringen tror ger fler jobb: Sämre sjukförsäkring och sänkta skatter för de som tjänar mest. Samtidigt rycker man alltså undan något oerhört viktigt. Inte främst kronor och ören som ska stimulera sommarjobb. Man rycker bort förutsättningar för så många att skaffa erfarenhget, kontakter för framtiden, möjligheter att visa vad man går för, en sommar med egna intjänade pengar och - faktiskt - bli en verklig del i det regeringen själv vill kalla för arbetslinjen. Men så viktig var den inte. Det avslöjar...

Mer:
SvD.
Bloggar: Sebastian Stenholm. Mathilda som (Grattis!!) har fått sommarjobb,

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Riksdagen, twitterrykten och trista kampanjer

vännen Edvin får illustrera twitterkampanjandet...men han bloggar också...
Dagens pseudohändelse har ägt rum med riksdagshuset som epicentrum. Att det inte har hänt är en del väldigt tydliga med. Andra, en del valda och andra betalda, har på twitter varit oerhört ivriga med skicka meddelanden om att det har hänt. Så blir twitterflödet, som förstås också innefattar svensk media, en "händelse". Idag var ryktesspridningen från ett gäng unga/yngre ledamöter på allianssidan att (S) skulle förhandla med (Sd), något som tillbakavisas av båda partierna.

 En del i det politiska spelet är att få ut sin idé, sitt förslag eller till och med den bild man gärna ser väljarna ha av motståndaren. Jag är total motståndare till "negative campaigning" i den meningen att man sprider lort, talar osanning och i de allra flesta fall även om undantag förstås finns, talar negativt om person och inte om politiken. Till persondebatter måste trots allt få höra kommentarer om ledande politkers gärningar, handlingar och uttalanden. Att det görs med något som heter twitter och att det görs med pekfingret på mobilen, på laptopen eller på läsplattan bör inte vara fokuset. Däri ligger ingen större källa till kritik jämfört med händelser tidigare i historien där fjäderpennan, bläcket, skrivmaskinen, telegrafen, faxen eller liknande tingestar har används vid uppgiftsspridandet.

Det som gör dagens medvetna placering och spinn så tveksamt acceptabelt (minst sagt..) är att det inte är sant. Det andra att det handlar om en fråga som är regeringens kanske känsligaste, vid sidan av sjukförsäkringen. Allianspartierna har inte egen majoritet i riksdagen. Däremot visar granskningar att regeringen får ett tämligen frekvent stöd från Sd. Kort sagt, som Ekots rubrik löd för en tid sedan: "Sverigedemokrater röstar oftast som regeringen". Att få försöka dra på med en nedsolkningskampanj mot (S) därför att någon har sett (kanske) en person sitta på ett rum (kanske)  och pratat ? skällt ? överlagt ? eller ..tyst bara suttit och väntat på...? ... är knappast seriöst. Ni har viktigare frågor att pyssla med i det där huset. Leda landet, till exempel.

Mer: AB om samarbetsrykten,

Fler: Annarkia, Peter Högberg, Peter Johansson, Martin Moberg, Högberg om sociala medier, Thomas Böhlmark, Tokmoderaten, Sebastian Stenholm om politik.

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

onsdag 13 april 2011

Det ska löna sig att arbeta snarare än att röka och supa

Över twitter ser jag fyrans nyheter och Ulf Kristoffersson berätta om finansministerns vårbudget och om utgångspunkterna för den. Det är lite som både SvD:s Göran Eriksson skriver och Marika Lindgren Åsbrink bloggar om. Det är inget nytt, ja till och med så trist och så mycket upprepningar att Marika verkar tröttna på att blogga om enländet, denna retoriska ramsa som ska linda in de växande klyftorna mellan människor i ett dimmigt töcken av gammal välkänd moderat politik som man drivit sedan länge. Moderatledaren har skrotat loggan "Nya moderater" och en av de få skarpa investeringarna som Reinfeldt har ordnat fram är en nyöppnad skattesänkarbod, av lyxvariant. Att Sverige antas ha råd med det, utan att på något sätt ha byggt ut välfärden efter de behov som finns, verkar vara en andra-, tredje- eller fjärdehandsfråga. Det ska liksom bara göras. Och bilden av en politik som sliter isär och bygger på klyftor blir oerhört tydlig i den uppgift jag ser från SvTs journalist på twitter:  Ökade kostnader för flyktingmottagande finansieras i vårbudgeten med neddragningar av biståndet.

Finansministerns syn på arbetslösa, om det nu är så, som "rökare och supare" känns inte alls passande eller klädsam. Tvärtom väcker det vrede hos mig och säkert hos många andra. I sak är uttalandet pinsamt och trist. Sätts det in i ljuset av regeringens samlade politik ter sig uttalandet oerhört provocerande. Stora sänkta skatter för dem som tjänar mest. Fortsatta slag och en ökad utsatthet för den som blir sjukskriven. Klyftorna borde ljuda med ett plågsamt skri hos alla som vill slå vakt om, eller kanske snarare återgå till ett Sverige, med mindre klyftor mellan människor. 

Det där hoppas jag dels få återkomma till själv i fler inlägg under dagen. Jag hoppas att regeringen kommer att ställas till svars för delar i budgetförslaget där man avslöjar sina egna tillkortakommanden. Det gäller inte minst utbildningspolitiken. Allianspartierna har vägrat ta ansvar utan enbart lastat en historisk tid som ansvarig för bristerna. Nu antyds i Anders Borgs powerpoint-bilder att det finns Oroande tecken på att svenska elever presterar allt sämre". Låt oss se vad som står först i åtgärdskön. Används resurser först till skolan och kunskaper eller till sänkta skatter? Jag får intryck av att budgeten främst har annat i fokus även om man skriver att Åren 2011 och 2012 kommer att bli två av de mest reformintensiva åren i svensk utbildningshistoria." Lås oss se framtiden...med spänning på den punkten.


Mer:
- Regeringens hemsida. DNAB; SvD om budgetretorik, DN: "en förfärlig budget": SvD.tabell,
Ab-ledare.


Bloggar.
- Marika Lindgren Åsbrink på Storstad: Analys av medial bild och verklig budget.
- Martin Moberg - Rasmus Lenefors | - Peter Högberg - Röda berget  - Johan Westerholm | - Sebastians tankar - Sandro Wennberg - Alexandra Einerstam , Olas tankar, Roger Jönsson om att investera. Katarina Nyberg Finn, Matilda Ernkrans om miljö och klimat,



Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Protest mot teorin om förortshusen som brottsalstrare

Jag har på morgonen tittat på Nyhetsmorgon. Ännu en gång ett tema som gäller mörka bilder av förorten, och som ofta görs, kommer förklaringarna lite besservissermässigt utifrån. Från de som passerar husen på avstånd och kanske spyr ur sig lite galla över det färgval som en gång har gjorts för huskropparna. Idag är temat ännu mer tillspetsat. Om det är något som medier speglar med iver så är det temat kriminalitet. Kan man använda den rubriken till en "neggoinslag" eller en dito bok om förorten så är det nästan garanti på uppmärksamhet.

morgonen har alltså arkitekten Mark Isitt diskuterat i morgon-tv med Sakine Madon. Jag lyssnar med ett ivrigt försök att ändå bortse från den här ständigt återkommande diskussionen som aldrig närmar sig de viktiga och avgörande punkterna. Det kretsar oftast kring områdets utseende, dess invånares språk eller i vissa fall om arbetslöshet. Att se helheten och att tillföra fler perspektiv som sämre service, brister i kollektivtrafiken och högre sjuklighet hos invånarna skulle kanske ge bra tips om att segregation aldrig kommer att lösas med en åtgärd.

Det dröjer inte länge förrän arkitekt Isitt också talar om brister på tillgängliga mötesplatser än om husens höjd som förklaring till problem och jag tycker också att temat "kriminalitet" försvinner ganska snabbt ur diskussionen. Det verkar inte finnas alltför mycket som ger stöd till teorier om att "husens höjd" skulle vara problemet och i sig alstra brottslighet. Sakine Madon frågar om samma negativa bilder av husen skulle målas upp om det gällde exempelvis hus i innerstaden, som vid Hötorget? Knappast...

Jag menar
att de bostadsområden som vi så ofta talar om i negativa termer kan och måste utvecklas. Visst finns det en rad problem som mest och främst handlar om att förbättra livsvillkor för de som bor i områden som Flempan, Hammarkullen, Alby och Fittja. Men det finns samtidigt en oerhörd kraft som alltför ofta blir inlåst, en samling av kunskap och erfarenheter som måste släppas loss och hållas vid liv. Inte dödas av utifrånkommande peka-finger-kritiker som från lämplig villaförort andas ut förutfattade meningar om andras boendemiljöer utan att försöka bidra till lösningar på verkliga problem och brister. Jag tror att många boende i förorten är mycket trötta på det.

GP-serie i ämnet.


Sven-Åke Lindgren: Brotten blir inte färre om husen rivs 2011-04-12
Del 1: Från luften ser allt bra ut 2011-03-20
Del 2: Att riva eller inte riva, det är frågan 2011-03-23
Del 3: Hur ska förorten få tryggt stadsliv? 2011-03-25
Cecilia Verdinelli: Fantasi i stället för tanke 2011-03-29
Mattias Hagberg: Lätt att avfärda Isitts argument 2011-03-29
Chat med Mark Isitt: "Våra närmiljöer spelar en enorm roll" 2011-03-29
Ove Sernhede: Mark Isitts artikelserie bidrar till stigmatiseringen 2011-03-30
Mark Isitt: Och hur vill ni gå till väga? 2011-03-30
Fryk/Larberg: Välkommen till ett annat Hammarkullen 2011-03-30
Demker/Kulin: Skapa ett varierat stadsliv i hela staden 2011-03-30
Cecilia Verdinelli: Konkreta förslag 2011-04-01
Mattias Hagberg: Vi måste förändra samhället i grunden 2011-04-04
Catharina Thörn: Mark Isitt borde flytta till Disneystaden Celebration 2011-04-05
Catharina Dyrssen: Isitt trillar pladask i den grop han gräver 2011-04-04
Per Arne Ivarsson: Detta är, mänskligt sett, inte god arkitektur 2011-04-05
Maria Wångersjö: Det finns ett annat Hammarkullen
L äs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

måndag 11 april 2011

Sjukförsäkringseländet knappast ett minne blott

Jag grunnar över hur de borgerliga partierna egentligen ser på "social demokrati". Nej, just nu beror tankarna inte på Håkan Juholts medverkan i gårdagens Agenda utan med om dagens stora inrikespolitiska begivenhet. Den borgerliga alliansregeringen kallade till presskonferens och skrev debattartikel för att försöka komma tillrätta med en av sina största fiaskon. Sjukförsäkringen. Fiasko så tillvida att det kanske är just den frågan som drog undan alliansmajoriteten i riksdagen. Fiasko för många enskilda som tvärtemot hjälpta blivit stjälpta av nya regler. Fiasko på ett sett också för demokratin: genom att retoriskt prata om arbetslinje och jobb kan en politik som förs för att skrapa resurser till sänkta skatter röstas igenom med majoritet. I alliansens ord till de egna har de ibland katastrofala effekterna för enskilda dolts med retorik om jobb och med tal som antyder att det finns partier som gillar förtidspensioneringar.

I en kommentar till dagens förslag säger (S) Tomas Eneroth:
– Man ändrar ju inte i sjukförsäkringen, utan man inför en efterhandsprövning av Försäkringskassan där de ska avgöra om det är oskäligt. Något som prövats tidigare med mycket dåligt resultat, så risken är uppenbar att det blir ytterst marginella förändringar, och som dessutom inte kan träda i kraft förrän 2012.
I gårdagens Agenda hörde jag Håkan Juholts kritik mot brister i försäkringen. En del av hans kritik påminner om det jag själv har skrivit om några gånger. Det är medicinska bedömningar som ska avgöra graden av sjuk contra frisk. Det kan inte vara så att läkarkåren säger "sjuk" men att sedan ett politiskt initierat regelverk översätter till att personen enligt politikens "tyckande" är frisk och arbetsför.

Har nyligen sett en, tyckte jag, ganska stressad Ulf Kristersson som på presskonferensen försökte förklara regeringens förslag. Jag tycker att mycket återstår, många frågetecken finns, det verkar som att regeringen trots allt tror sig själv om det allra bästa och att problem är "detaljer". Och för mig står en av undertecknarna av dagens DN debattartikel - Gunnar Axén - fortfarande för att "göra vågen" till hyllning av ett sjukt sjukförsäkringssystem som enligt dess tidigare ansvariga minister har införts för att få råd med sänkta skatter.
Att Ulf Kristersson nu har kikat färdigt i sitt förstoringsglas är väl gott .

Mer: AB, Exp, Svd,

Fler: Johan Westerholm som också länkar till Peter Högberg, Alexandra Einerstam, Roger Jönsson, Marin Moberg, Leine Johansson, Hanna Bergstedt,  Kaj Raving, Thomas Böhlmark,

Därtill bör LO-bloggen läsas! 



Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Juholts besked, social demokrati och "S större än M"

Jag missade direktsändningen av Agendas intervju med Håkan Juholt. Har nu sett den på nätet och läst en del om mediernas rapportering. Och visst är det där med opinionsmätningar ibland halvpatetiskt men trots det: Det är lite speciellt att samtidigt med Agenda-intervjun läsa rubriker om att "S större än M", som nyheten lyder på DN:s o Svds hemsida. Juholt verkar i alla fall ha fått fart på partiet.

Juholt är tydlig, verkar trygg och ger ett mycket förtroendefullt intryck i intervjun. Jag tror att det kommer att ge utslag framöver i form av ett starkare stöd. Men trots allt är politiken det som varje väljare ytterst bedömer. Ska man se helheten är det väl ingen tvekan om att det i Agenda finns tre journalister som är kvar i valrörelsens korkade skattefokus. Svensk politik ÄR enligt det resonemanget skatter och det är ynkligt att se hur gräddan av medieföreträdare granskar politiken utifrån en tydlig alliansdagordning. Jag menar att Juholt hanterar det bra och är tydlig med att skatter avgörs av våra välfärdsambitioner. Sen har säkert han som många andra förstått att osäkerheter med frågor som fastighetsskatt inte får finnas om inte skrämselkampanjerna ska få fart.

Desto mer inspirerande blir det att en relativt stor del av intervjun tar upp begreppet "Social demokrati". Analytiker menar att det handlar om retoriska grepp och visst är det det: ett sätt att bli tydlig om idén som bär partiet, kanske. Tanken om att det finns värden som är överordnade marknaden och som inte kan mätas på samma sätt, som inte kan konkurrensutsättas eller säljas. Ett batteri av värderingar som utgår från mänskliga rättigheter, mina rättigheter som medborgare, som inte ska avgöras av köpkraft eller av föräldrarnas inkomst eller bakgrund. Juholts sociala demokrati bör kunna stimulera mycket av en viktig socialdemokratisk idédebatt framöver.

Fler bloggare:
Martin Moberg,.
Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , ,

söndag 10 april 2011

Därför återkommer Reinfeldts nej till debatter

I dagarna noterar många att moderatledaren Reinfeldt tackar nej till politisk debatt med (S) partiledare Juholt som har utmanat. Det där är inget nytt. Vi har flera gånger sett hur just Reinfeldt undviker att möta sina motståndare i debatter. Den här gången är undanflykten att (S) påstås sakna sakpolitik. Undanflykten i sig visar att det just är en sådan. Skulle påståendet vara helt korrekt så är det närmast en plikt för en partiledare att ta den enkla segern över ledande parti som då skulle sakna...politik?

Jag tror att det ligger mycket mer än så bakom "nej tack". Delvis har det bäring på budskapet i Ulf Bjerelds och Marie Demker tar upp i en ny bok och på DN debatt: om politikens begränsningar, om synen på politik och därmed också en syn av varierande slag på att debattera. Det här har gått igen i olika skepnader på "arenor" där jag har sett moderater: förslag om att lägga beslutspunkter högt upp - rena debattpunkter sägs inte höra till "kärnuppgifter". I landstinget i Stockholm har interpellationsdebatter på prov gjorts till "frivillig närvaro-punkter". Synen som bland annat tillämpas i landstinget att ett fåtal "hjärnor" styr, inte stora politiska styrelser. Makten över vården ligger därför på "starka män och kvinnor" kopplade till en högre makt och inte till lokala styrelser.

Det verkar finnas en negativ syn på politisk debatt som ett störande inslag i någon form av VD-liknande ledning av en verksamhet. Att politisk debatt är centralt för att väljarna ska få vägledning i vari skillnader ligger mellan politiska alternativ uppskattas inte. Jag tillhör dem som gärna samarbetar i sakfrågor, allt för medborgarnas bästa. Men som politiker är det också vår förbannade plikt att visa på alternativ och skillnader. Därför är Reinfeldts debatt-nej också en otjänst mot demokratin.

Fler
: Roger Jönsson, Annika Högberg, Peter Högberg, Roda Berget,

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,