måndag 11 april 2011

Juholts besked, social demokrati och "S större än M"

Jag missade direktsändningen av Agendas intervju med Håkan Juholt. Har nu sett den på nätet och läst en del om mediernas rapportering. Och visst är det där med opinionsmätningar ibland halvpatetiskt men trots det: Det är lite speciellt att samtidigt med Agenda-intervjun läsa rubriker om att "S större än M", som nyheten lyder på DN:s o Svds hemsida. Juholt verkar i alla fall ha fått fart på partiet.

Juholt är tydlig, verkar trygg och ger ett mycket förtroendefullt intryck i intervjun. Jag tror att det kommer att ge utslag framöver i form av ett starkare stöd. Men trots allt är politiken det som varje väljare ytterst bedömer. Ska man se helheten är det väl ingen tvekan om att det i Agenda finns tre journalister som är kvar i valrörelsens korkade skattefokus. Svensk politik ÄR enligt det resonemanget skatter och det är ynkligt att se hur gräddan av medieföreträdare granskar politiken utifrån en tydlig alliansdagordning. Jag menar att Juholt hanterar det bra och är tydlig med att skatter avgörs av våra välfärdsambitioner. Sen har säkert han som många andra förstått att osäkerheter med frågor som fastighetsskatt inte får finnas om inte skrämselkampanjerna ska få fart.

Desto mer inspirerande blir det att en relativt stor del av intervjun tar upp begreppet "Social demokrati". Analytiker menar att det handlar om retoriska grepp och visst är det det: ett sätt att bli tydlig om idén som bär partiet, kanske. Tanken om att det finns värden som är överordnade marknaden och som inte kan mätas på samma sätt, som inte kan konkurrensutsättas eller säljas. Ett batteri av värderingar som utgår från mänskliga rättigheter, mina rättigheter som medborgare, som inte ska avgöras av köpkraft eller av föräldrarnas inkomst eller bakgrund. Juholts sociala demokrati bör kunna stimulera mycket av en viktig socialdemokratisk idédebatt framöver.

Fler bloggare:
Martin Moberg,.
Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , ,