fredag 22 april 2011

(S)iffran i sig kanske inte är det allra viktigasteSka man bryta denna långfredagsro med ett kort blogginlägg så är temat ganska självklart. Dagens mätning från Novus /Tv4 som visar på en stark framgång för (S) som nu ligger över valresultatet. Om det, som Ulf Kristoffersson säger i inslaget, är "anmärkningsvärt" vet jag inte. Men det är trevligt, viktigt för Sverige och naturligtvis för (S) självförtroende så här inför första maj och vårkampanj.

En socialdemokrati som inte alls är klara med finslipningen av sin politik men där man börjat prata mer värderingar, egna utgångspunkter och först därefter kritisera regeringen, det partiet växer. En ny partiledare som vill något framåt och som redan från början har ingjutit något av trygghet i partiet- Betydelsen av det ska inte underskattas.

Utöver att det rent allmänt är trevligare med "uppåt" än "nedåt" i de här sammanhangen är det också en välbehövlig retorisk örfil som tilldelas alla dem som räknat ut socialdemokratin. Alla dessa borgerliga tankesmedjor och tidningars ledarredaktioner som gör sitt för att vara allianspartiernas megafoner och för att säkra en fortsatt borgerlig regering i landet. De har räknat ut (S) och i en del fal placerat partiet i historieböckerna redan nu men får verkligen tänka om. Samma väckarklocka borde det vara för den som är mån om allianspartiernas framtid: Redan i utgångsläget är Reinfeldts regering beroende av sverigedemokraterna i riksdagen. I dagens mätning trillar KD ur riksdagen och då är läget inte alls roligt för Reinfeldt.

Således: En långfredagsmätning där trenden kanske är viktigare än siffran i sig och där (S) får ett tydligt kvitto på att ledarskiftet verkar ha lyckats och att det finns stora möjligheter att gå framåt! Ännu mer!.

Mer. AB, TV4, DN; SvD,
Fler: Martin Moberg, Claes Krantz, Kent Persson, Sebastian Stenholm.

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,