måndag 11 april 2011

Sjukförsäkringseländet knappast ett minne blott

Jag grunnar över hur de borgerliga partierna egentligen ser på "social demokrati". Nej, just nu beror tankarna inte på Håkan Juholts medverkan i gårdagens Agenda utan med om dagens stora inrikespolitiska begivenhet. Den borgerliga alliansregeringen kallade till presskonferens och skrev debattartikel för att försöka komma tillrätta med en av sina största fiaskon. Sjukförsäkringen. Fiasko så tillvida att det kanske är just den frågan som drog undan alliansmajoriteten i riksdagen. Fiasko för många enskilda som tvärtemot hjälpta blivit stjälpta av nya regler. Fiasko på ett sett också för demokratin: genom att retoriskt prata om arbetslinje och jobb kan en politik som förs för att skrapa resurser till sänkta skatter röstas igenom med majoritet. I alliansens ord till de egna har de ibland katastrofala effekterna för enskilda dolts med retorik om jobb och med tal som antyder att det finns partier som gillar förtidspensioneringar.

I en kommentar till dagens förslag säger (S) Tomas Eneroth:
– Man ändrar ju inte i sjukförsäkringen, utan man inför en efterhandsprövning av Försäkringskassan där de ska avgöra om det är oskäligt. Något som prövats tidigare med mycket dåligt resultat, så risken är uppenbar att det blir ytterst marginella förändringar, och som dessutom inte kan träda i kraft förrän 2012.
I gårdagens Agenda hörde jag Håkan Juholts kritik mot brister i försäkringen. En del av hans kritik påminner om det jag själv har skrivit om några gånger. Det är medicinska bedömningar som ska avgöra graden av sjuk contra frisk. Det kan inte vara så att läkarkåren säger "sjuk" men att sedan ett politiskt initierat regelverk översätter till att personen enligt politikens "tyckande" är frisk och arbetsför.

Har nyligen sett en, tyckte jag, ganska stressad Ulf Kristersson som på presskonferensen försökte förklara regeringens förslag. Jag tycker att mycket återstår, många frågetecken finns, det verkar som att regeringen trots allt tror sig själv om det allra bästa och att problem är "detaljer". Och för mig står en av undertecknarna av dagens DN debattartikel - Gunnar Axén - fortfarande för att "göra vågen" till hyllning av ett sjukt sjukförsäkringssystem som enligt dess tidigare ansvariga minister har införts för att få råd med sänkta skatter.
Att Ulf Kristersson nu har kikat färdigt i sitt förstoringsglas är väl gott .

Mer: AB, Exp, Svd,

Fler: Johan Westerholm som också länkar till Peter Högberg, Alexandra Einerstam, Roger Jönsson, Marin Moberg, Leine Johansson, Hanna Bergstedt,  Kaj Raving, Thomas Böhlmark,

Därtill bör LO-bloggen läsas! Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,