fredag 8 april 2011

Om opinioner, nystarter och utbytbara partiledare

Ser denna fredagsmorgon att det politiska stämningsläget i Sverige mäts i en ny SKOP-mätning. Den följer väl egentligen de trender vi har sett i tidigare mätningar. (m) stora men tappar något, (S) framåt. Och så det stora alliansproblemet: att KD och Centern faller utanför riksdagsspärren.

Just centerns läge blir särskilt problematiskt den här veckan när röster blir allt högre med krav på Maud Olofssons avgång. Krav som också kommer från den närmaste kretsen i riksdagsgrupp och partistyrelse. Och medan Annie Johansson och Anna-Karin Hatt seglar upp som utmanare till Olofsson tvingas hon själv se rubriker om skandaler i Vattenfall, något som knappast stärker hennes ställning.

Socialdemokraterna har kommit ur sitt halvår av dvala och internt grubbleri och krishantering. En ny ledare känns nu som ganska självklar och oavsett mediers tal om "okända företrädare" känns det som partiet i de nya gruppledarna kommer att vara riktigt på hugget framöver. En sak återstår vilket också visar sig i en del reaktioner dessa dagar. Socialdemokratin måste ta den interna politiska debatten, lägga fast kursriktningen, vara överens om den samt hyvla ner en del ojämnheter i budskapet. Om det nu är ojämnheter i lacken och inte olika farkoster man vill åka med. Mer om det framöver.

Mer och fler:
- Olas tankar om fara å färde...
- Roger Jönsson om centerledaren.
- Röda Berget om fallskärmar..
- Sebastian Stenholm om ett folk som reser sig.
- LO-bloggen med framtidsprognoser...
- Yasminaren om Nystart..

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,