tisdag 7 april 2009

Skrämmande tystnad när politisk, ekonomisk och makten över ordet kontrolleras av samma krafter

LO och fackföreningsrörelsen har slutit leden. Wanja Lundby Wedin har fått förbundens förtroende. Detta trots ett skarpt drev från medierna och borgerligheten. Detta fortsätter. Den nya vinklingen när nu LO-ordförande-spåret är förbrukat att slå mot Socialdemokraterna och Mona Sahlin. Samtidigt passerar i det tysta den som är ytterst ansvarig för bonusskandalen i AMF pension ut bakvägen. Kanske. Här är det inga gatlopp som springs. Här krävs inga nattliga presskonferenser. Här finns knappt en journalist. Här meddelas i en lugn och stilla intervju att Göran Thunhammar, styrelseordförande i AMF pension som representerar Svensk näringsliv, att han kan tänka sig att avgå vid bolagsstämman i juni.

"Beredd att avgå". Detta när det gäller styrelseordföranden. Det är ganska skrämmande. Thunhammar representerar Svenskt näringsliv, den tunga ekonomisk makten i Sverige. De har nära kopplingar till den nuvarande regeringen, representanter för den politiska makten. Att detta inte granskas av den tredje statsmakten, medierna, är ytterst allvarligt! Tyvärr verkar tystnaden bestå när det gäller allt utom granskning av arbetarrörelsen. Det är livsfarligt för demokratin när politisk makt, ekonomisk makt och samtidigt makten över det fria ordet hamnar på samma ställe. Vem tänker granska Svenskt näringsliv och dess koppling till regeringen utifrån AMF-skandalen? Svaret verkar tyvärr vara INGEN.

Läs mer hos bl.a. Jonas Morian,
Knuff,
Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

8 kommentarer:

Anonym sa...

Vi är ett så duktigt och förlåtande folk. Vi har verkligen ett fantastisk tålamod, och kan därmed låta andra köra över oss utan att vi nämnvärt bryr oss. Om det inte drabbar oss personligen mest av alla förstås, då ska ju hela världen bry sig plötsligt.

Nu kommer det bli så här: Först kommer hon inte ta några bonusar alls på sådär en 2-3 år, men efter 3 år, kommer hon ta ut det dubbla, då ekonomin förhoppningsvis är åter på fötter igen, och folket förlåtit henne och glömt bort historien och eftersom de själva nu ändå får lite klirr i kassan, så det går precis runt igen. Visst är det smart? Vi är ett så förstående och förlåtande folk.

Jag tror till och med att moderaterna kommer få sitta kvar till nästa val pga det unika folkslaget. Visst är det fantastiskt?

Herr Nilsson sa...

Men Thunhammar har mig veterligen aldrig klagat på bonus till företagsledare. Han var inte inkonsekvent med sin image.

Anonym sa...

Vem bestammer i arbetarrorelsen?

Bade Socialdemokraterna och LO har ledare som dom inte vill ha .
Vilken tur for medlemmarna som inget begriper att dom har hogavlonade politrucker och funktionarer som bestammer.
Betala snallt medlemsavgiften for det ar den enda rattighet du har..

Unknown sa...

Skrämmande, precis. Enm ödslig fars.

Anonym sa...

AMF affaren ar bara en bekraftelse pa hur det gar till inom arbetarrorelsen.

Mona Sahlins opponionssiffror har sjunkit som en sten de senaste manaderna och natt bottenniva och alla enkater om Wanja skall avga for att ha ordnat fantasiersattningar
visar att ca 85%av dom som tillfragats inte vill ha henne kvar.

Trots dessa klara besked fran valjare och medlemmar ar det en handfull politrucker i
S-partistyrelse och LO;s ledning som har egna inressen att bevaka som har den verkliga makten och kan besluta om vilka som skall vara ledare och representera dem.

Den enskilde medlemmen kan ha vilken uppfattning som helst och framfora den till dessa representanter men blir han/hon hord?

Svaret pa fragan finns bevisat :

Inte alls, det ar ett totalt bossvalde i bada organisationerna som
endast ser till egna intressen. Betala medlemsavgiften och var tyst.

Peter Andersson sa...

tack Peter (Kraxpelax) för kommentaren.

Ni övriga "anonyma som inte vågar stå för er åsikt: tillsammans med andra som inte heller har ryggrad att diskutera öppet, har ni bidragit till att jag förmodligen stänger igen den här öppna kommentarsfunktionen. Min "värld" är att politiska debatter förs öppet. Man kan vara hård i diskussionerna men har respekt.
Så är icke fallet mer era inlägg.

NI är alla (om det nu är flera) välkomna med inlägg utan att dölja er.

Anonym sa...

Vår demokrati är i fara!

Nyhetsredaktionerna på SVT borde kontaktas. SVT´s flathet mot regeringen, som de borde fokusera på att granska, resulterar i att regeringens representanter får säga sitt och får inte en enda motfråga. Ibland får de inte ens en fråga, den är isåfall bortklippt! TextTV-redaktionen är än värre. Den vill tydligen bli läst och sysslar med samma typ av ryktesspridning som Aftonbladet tidigare hade bland sina textnotiser. Dessvärre är det få svenskar som kan nyhetsvärdera kritiskt, men det borde finnas någon eller några inom Public Service som kan ta tag i detta moras och avsaknad av yrkesheder.

Peter Andersson sa...

hillary2: Håller med dig. Ett bra exempel är www.second-opinion.se/
Mer sånt borde finnas. Samtidigt kan man med fog efterlysa mer av öppen debatt inom journalistkåren, typ mediemagasinet som fanns förut i TV. Men om jag inte minns rätt så la man ner det...var väl alltför kritiskt vilket bekräftar våra farhågor. Tyvärr.
p