lördag 25 april 2009

En tillställning utan fokus på jobbkrisen

Det verkar som om moderaterna har glömt hotet om massarbetslöshet och den kris mot välfärden som obönhörligen blir effekten. När 1.700 moderata politiker samlas i Örebro borde väl jobben, den fråga som lade grunden för maktinnehavet, vara i fokus. Så är inte fallet. Per Schlingmanns tal var allt annat än jobbpolitik.

Strategin att inför Europavalet använda partiet kampanj till att underminera S och framför allt Mona Sahlin samtidigt som "glansen" inför ordförandeskapet ger Fredrik Reinfeldt gratiskampanj i all media är tydlig. Även om PS skriver på Newsmill om miljöfrågor så är detta inte trovärdigt: Moderaterna har haft mycket låga ambitioner i miljöpolitiken men tvingas genomföra EU:s politik. Det ska de inte ha kredit för.

Välfärden hotas av jobbkrisen. Varsel runt om i kommunerna. Kvaliteten som hotas i vården och skolan. Ett exempel idag från Perstorp som lär korta elevernas skolvecka. Regeringen väljer fel väg: man låter arbetslösheten skena och vägrar se dess mänskliga och ekonomiska kostnader. Man sätter sänkt skatt framför välfärdssatsningar - en kritik som oppositionen upprepat i massor utan att de styrande har lyssnat. Nu verkar detta också nått moderata tillställningar. Till och med höjda skatter diskuteras.

De nya moderaterna har inspirerat mig till en uppsjö av blogginlägg. Visst har mycket varit kritik men också en viss beundran över hur man har lyckats. Det mest förvånande är ju att hela "debattsverige" har köpt Reinfeldts strategi utan att ifrågasätta honom på en enda fläck. Tankekedjan "ska makt fås måste man låta sossig", "vi tycker som förr men säger mer sossigt" har accepterats. I praktiken driver ledande moderater en mer långtgående högerpolitik än förr men babblar som motsatsen och får opinionsframgångar på detta. Möjligtvis är det en outtalad, dold kritik mot det som ligger bakom svd-inlägget om att m måste tillåta "olikheter".

Jag tycker att den dumpning av hela jobbpolitiken som nu görs av M tillhör det största politiska sveket i svensk politisk historia. Har man fört en hel valrörelse med löften om fler jobb och minskat utanförskap och sen gör tvärt om när man fått makten, ja då är en misstroendeförklaring nästan en moraliskt plikt för oppositionen. Men självklart: Det mest optimala är ju att rösta bort Reinfeldt i september nästa år.

Fler bloggare, ex Roger Jönsson,
Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , ,