torsdag 16 april 2009

"I kristider måste man så de frön som sen ska växa.."

Dagens premiär var utan tvekan Korseld. Gäst i detta första program på Aftonbladet/SvD:s webb-sändning var Thomas Östros. En avslappnad, blivande finansminister (?) utvecklade sin kritik mot regeringens vårbudet: "PR-regeringen som säger sig "satsa" när det i själva verket handlar miljardbelopp i automatiska kostnadsökning i a-kassan. I förslagen finns nästan inga aktiva åtgärder, bara bidrag. Östros verkade på en punkt rejält förbannad på regeringen: att Anders Borg genom sina försämringar av a-kassan drev ut 500.000 människor från rätt till ersättning precis innan krisen slog till. Resultatet är nu att de arbetslösa tvingas till socialkontoret. Detta elände för enskilda och för samhället bara för en ideologisk sänkning av skatterna för de egna väljargrupperna.

Alternativet då? Ja, Östros upprepade gårdagens budskap från riksdagen om behovet av en verkligt aktiv arbetsmarknadspolitik, om utbildning osv. (se mitt inlägg här och här) Ett viktigt budskap som också ligger nära en stomme till socialdemokratisk berättelse var när Östros beskrev att:
I kristider sår man också de frön som sen ska växa till
Han menade att politik och näringsliv måste mötas i dialog för gemensamma ansträngningar att utveckla framtidsbranscher. Katrine K kommenterar på ledarbloggen att hon gärna velat utveckla en frågeställning ännu mer: Östros citat att
”Socialdemokraterna misslyckats i sin kommunikation med medborgarna”
Och Katrine frågar sig:
Onekligen är det fascinerande att regeringen kan ha det opinionsstöd den har med en arbetslöshet på 12 procent och när krisen slår hårdare mot Sverige än Europa-genomsnittet. Varför når socialdemokraterna inte ut? Vad är det som inte stämmer?
Kanske ligger både förklaring och åtgärdsidé i en krönika i GP som Niklas Nordström skriver.
Om inte Socialdemokraterna snart tar sig samman och gör en ordentlig presentation av den politiska färdriktningen så väljarna förstår att det finns ett alternativ, är det svårt att vända opinionen.
Och NN fortsätter med råd om vad partiet bör göra:
Mitt råd till de socialdemokratiska strategerna är att så mycket det går strunta i vad regeringen tycker och tänker. Just nu är inte det huvudfokus vad Anders Borg säger. Nu gäller det att visa väljarna vad det egna alternativet är. Mindre gnäll och klagan på motståndarna, media och alla andra som kan tänkas störa
Nåja. Niklas har många viktiga synpunkter i inlägget. Möjligen ska man lägga lagom mycket av kritiken mot regeringen åt sidan. Ett totalt stopp av kritik från oppositionens sida skulle medföra att Sverige i princip fick en ogranskad regering där ingen ger signaler att något är fel eller kan göras annorlunda. Men visst kan balanspunkten alltid förskjutas.

Läs mer: Aftonbladets ledarblogg, SvD, Göran Erikssons analys i Svd,
Bloggare:
Thomas Hartman om investeringar och sjuka fördelningspolitik.
Alliansfritt Sverige med länk till video med Anders Borg-citat. Ska ses!
Johan Sjölander nn
Ett hjärta rött om regeringens PR-trick.
Esbati om småsatsningar i kristider.
Kristian Krassman om Borg-videon
Sanna Raymans blogg

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

1 kommentar:

Anonym sa...

Tomas Östros, är klar och tydlig.
Pekar på det somm är uppenbart, men som läsare och titare inte orkar fördjupa sig i.