torsdag 23 april 2009

Misstroendeförklaring mot regeringen för det största politiska misslyckadet i svensk historia

Dagens AKU, arbetskraftsundersökning är dyster. Sysselsättningen minskar. Arbetslösheten fortsätter öka. Det är inte bara en katastrof för de som drabbas. Det inte bara negativt för tillväxt och välfärd. Det måste helt enkelt vara ett av de största politiska misslyckandena i svensk politisk historia.

Varför?
Sverige styrs av en moderatledd allians som baserar hela sitt regeringsinnehav på att skaffa fler jobb och minska, inte öka utanförskapet. Nu är verkligheten den rakt motsatta. Det slår nu mot välfärden. Samtidigt skyller man på helt andra krafter långt bort som en förevändning att inte göra något. En del beskriver det i stället som ett aktivt val att inte göra något. Andra ser det som fel åtgärder och fel inriktning av politiken. En del beskriver det som passivitet. Hur som helst: Ett misslyckande ska som bekant kallas ett misslyckande.

Sveriges riksdag har fem gånger röstat om misstroendeförklaring mot regeringen. Det har varit om ubåtar, om Kinaresor, om en statsminister som inte tyckte att avgång var trevligt, om regeringsförhandlande och om ekonomisk politik. I förhållande till dessa vore en sådan prövning av regeringens stöd hos parlamentet en fullt berättigad begäran. Nu är ju sannolikheten noll att en sådan skulle vinna gehör hos riksdagens majoritet. Möjligen kan borgerliga partiföreträdare, inte helt utan visst fog, ha en poäng i att det opinionsläge som tycks råda inte riktigt signalerar nödvändigheten av en sådan omröstning.

Oaktat det: Fredrik Reinfeldt leder en regering som sitter på maktpiedestalerna därför att jobblöftet gick hem hos väljarna.
Det löftet gavs helt utan reservationer om någon omvärldspåverkan. Det löftet kombinerades ganska ofta med motivet att sänkta skatter skulle betala sig själva genom ökad tillväxt och lägre kostnader för arbetslösheten. Borde inte en borgerlig riksdagsledamot kunna stödja en förklaring om att riksdagen faktiskt har tappat förtroendet för en sån regering?


Arbetslösheten per län, DN.
DN:s kommentar. Svd om AKU;n

Bloggare: Jonas Morian, SJölander, Röda berget, Roger Berzell,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

3 kommentarer:

Non-g sa...

Du verkar inte ha koll på utanförskapet, det vill säga personer med sjuk- och rehabiliteringspenning, sjuk- och aktivitetsersättning, arbetslösa, personer i arbetsmarknadsprogram och personer med ekonomiskt bistånd. Kolla upp om dessa grupper totalt har minskat eller ökat sedan regimskiftet och återkom därefter till frågan om utanförskapet har minskat eller ökat. De har faktiskt minskat trots lågkonjunkturen. Om du vill använda en annan definition på utanförskap så presentera din definition.

David sa...

Ja, bra förlag. Hoppas verkligen det får genomslag. Det skulle nämligen bara öka väljarflykten från de röd-röd-gröna, i synnerhet från (S). Det skulle ju tolkas som om Mona i ren desperation över sina egna tillkortakommanden, försökte styra över fokus på en totalt meningslös misstrondeförklaring som ändå främst skulle vara riktad mot den globala finanskrisen snarare än högerregeringen. Mycket bra förslag.

Martin H sa...

"..löftet gavs helt utan reservationer om någon omvärldspåverkan".. - Nja, kommer nog bli mindre lyckat om vänstern bygger sin valkampanj kring detta. De flesta väljare har något som kallas sunt förnuft, så ett sådant förbehåll är knappast nödvändigt och man kommer tycka att det är en lite verklighetsfrämmande hållning.