onsdag 1 april 2009

Reinfeldt kommer att backa - av valstrategiska skäl

Ibland är det stor skillnad på "före val" och "efter val". Den som läser Svd:s ledare idag vet vad jag talar om.
Baylan låtsas som om regeringen helt enkelt kan bestämma att det inte ska bli någon ökad arbetslöshet, och att det bara är viljan som brister. Det är att tala mot bättre vetande. Finanskrisen och lågkonjunkturen är globala fenomen som utsätter Sverige för ökad arbetslöshet oavsett vad regeringen gör
När den förra regeringen styrde trixade de nuvarande regeringspartierna med arbetslöshetstal och definitioner, allt för att kunna påvisa en så hög arbetslöshet som möjligt. Och före valet var det ingen hejd på vad "politiken" skulle göra för att skapa jobb och, som det hette, "minska utanförskapet". Nu när krisen, varslen, arbetslösheten och ett växande bidragsberoende är ett faktum saknas viljan och förmågan att göra någonting. Svd-ledaren vill ha "små och växande företag".Gulligt! Samtidigt hånar man varje förslag från oppositionen. Folkpartiet är plötsligt måna om de offentliga finanserna när det ställs krav på åtgärder mot krisen. Det gällde inte när 80-90 miljarder gick skattekassan förbi efter orättfärdiga skattesänkningar som i hög grad har getts till samma höginkomsttagare som idag drar bonuståget framåt. Statsministern själv, Fredrik Reinfeldt, säger tvärnej till de stimulasförslag som hans eget KI föreslår.

Precis som Fp och Svd-ledaren är det i statsministerns världsbild alltid offensivt att gröpa ur stat och kommuns intäkter genom sänkta skatter medan politisk handlingskraft, att göra något, alltid verkar vara fel:

- En ansvarsfull regering kan inte föra en sådan politik. Då skulle följa många år av nedskärningar, säger han

Här har faktiskt en fritidsengagerad kommunalt förtroendevald sannolikt bättre bild av läget i kommunerna än landets statsminister. Snälla Fredrik, det är NU som nedskärningarna hotar och kommer! Det är nu vi får signalerna om skatteintäkternas fall. Det är nu som våra förvaltningar signalerar besparingar! Fredrik Reinfeldt kanske har en inneboende spärr mot att lyssna på socialdemokrater. Då borde han i alla fall ta till sig DN:s ledarsida som har följande insikt:
När arbetslösheten stiger minskar kommunernas och landstingens skatteintäkter, och om de inte kompenseras för det av staten tvingas de till uppsägningar.
Samtidigt verkar statsministern i någon form av "andra hjärnhalva" vara medveten om allvaret. Han utbrister:
Krisen är så omfattande att det inte går att hejda den med nya paket
Så om krisen faktiskt är så omfattande, vad gör statsministern då? Han har ju ingenting att säga. En sak talar för att det kommer något när vårproppen presenteras, även om regeringen nu låter ovillig. Det är valår nästa år, ett år då KI spår arbetslöshetstopp och nedskärningar i välfärden. Så även om Reinfeldts regering nu säger nej och även om ideologin egentligen är det som nu uttrycks i "nej" så kan inte moderaterna möta väljarna utan att ha agerat. Om inte nedskärningshot och arbetslöshet ses som viktigt att använda politik till så får väl åtgärder vara välkomna även om de i grunden handlar om valstrategi. Ett fruktansvärt cyniskt tänkande men då händer ju i alla fall något.

Läs även Jonas Morian, Malin Appelgren, Fredrik Jansson,

Intressant?Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,