onsdag 22 april 2009

Mona Sahlin i jobbkrisens Sverige

Rapporterna om jobbkrisens följder kommer tätt. Läser Åsa Petersens ledare i Aftonbladet om den sociala kris som ofrånkomligt följer med jobbkrisen. Mona Sahlin är på besök i Enskede, Årsta, Vantör i Stockholm. Där ger socialsekreterarna bilden av ett Sverige där krisen slår hårt mot hushållen, inte minst mot barnen.

Eva Skärvall jobbar som budget- och skuldrådgivare. Hon berättar om ett socialt skyddsnät ”som till och med valar kan ta sig igenom”.

Uppsägningarna och avhysningarna från bostäder ökar. Barnfamiljer, unga, äldre och människor med psykiska problem riskerar att bli hemlösa. Många har svårt att lyssna på sina behandlare inom psykvården, eftersom de samtidigt sitter och oroar sig för hur hyran ska betalas

Regeringen Reinfeldt har valt att inte ger några ökade anslag till kommunerna detta år. För nästa år kommer lite men det kanske är en tredjedel av vad som behövs, bara för att hålla näsan ovanför vattenytan. Samtidigt är det ett medvetet val av politik att välja sänkt skatt före satsningar på välfärden. Att både regeringen, landstinget och borgerligt styrda kommuner har valt den ideologiska prioriteringen samtidigt gör slaget mot välfärden ännu hårdare.

Det är nu vi borde satsa rejält på framtiden. Det är nu investeringarna i både människor och infrastruktur kan användas som en språngbräda mot framtiden, upp ur krisen. Det är också nu som regeringen har lagt en vårbudget i motsatt riktning, med passiva stöd i stället för att
satsa
framåt. Det underlättar inte jobbet för socialarbetarna i södra Stockholm. En sak är väl klar: När socialdemokraternas partiordförande framöver talar om krisens mörka baksida så är det inte tom politisk retorik. Det är intryck och berättelser från en ganska mörk sida av regeringen Reinfeldts Sverige.

Fler blogginlägg: Krassman, Röda Berget, Ett hjärta rött,
Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,