tisdag 7 april 2009

Från nej till ja om kommunpengar - bara halva vägen

I dagens DN debatt (Nyhet också i Svd) offentliggörs den omsvängning om anslag till kommunsektorn som jag för några dagar sen förutspådde i ett inlägg. Det låter som väldigt mycket nya pengar när man ser det infogat i en debattartikel. Men verkligheten är att mer hade mer krävts. Också för innevarande år som regeringen nu låter passera. En egen måhända amatörmässig snabbräkning säger mig att tillskottet ger Huddinge kommun ungefär 50 mkr för nästa år i engångsersättning om stöder fördelas 70/30 procent till kommun resp landsting. Redan detta är något tiotal miljoner mindre än de hotande besparingsbeloppen. Men det 2010 som är verkligt svårt. Där sänks beloppen. Samma "amatörmodell" för beräkning visar att Huddinge kommun får ungefär 35 mkr. Kanske en tredjedel av behovet.

Jag tycker, trots dessa brister, att det verkligen att det är ett klokt ställningstagande. Det är nödvändigt om inte jobbkrisen ska slå ännu hårdare mot välfärdssektorn och också går över i välfärdskris som drabbar skolan och vården. Men att man struntar i 2009, att man bara tillgodoser en del av behoven 2010 0ch 2011 gör att Regeringen Reinfeldt nu riskerar samma straff som tidigare S-regeringar: att man faktiskt skjuter till pengar men att dessa satsningar drunknar i de "svarta hålen" i kommunalbudgetarna.

Det kanske största politiska utdelningen för kommunstödet får möjligen regeringen Reinfeldt av andra skäl. Dagens tidningar och andra medier tar nästa steg i drevet mot arbetarrörelsen genom att nu vrida kanonerna mot S och Mona Sahlin. De som nu har makten, regeringen Reinfeldt, slipper granskningar om jobbkrisen, slipper granskningar om massarbetslösheten och dess egen passivitet. I stället kan man köra på ett tag med att man nu satsar på välfärden, leva ytterligare på mediabilden efter vårproppen, känna tillförsikt inför EU-valet (mot bakgrund av opinionsmätningarna och så den stora, halvårslånga drömmen som sträcker sig över kyrkovalet och över den socialdemokratiska partikongressen: Reinfeldt som stor statsman i sin egenskap
av EU-ordförande. Oj!

Intressant
? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det är ett beslut Reinfeldt och Borg tagit under galgen. Om de inte gjorde något skulle det inte kunna utbetalas försörjningsstöd till alla dem som inte kommer att klara sig på sin A-kassa efter Littorins sänkningar. SVT påstod att pengarna inte betalas ut efter behov utan per kapita. Det betyder att en kommun med välbärgade innevånare som Vellinge i alliansens ögon behöver lika mycket bidrag som invånarna i en fattig som Åmål. Ja, stackars alliansen. Det är för svårt för dess partier att prioritera och ta några mänskliga hänsyn. Dessa siffertrillare måste bort 2010. Det blir bara värre för varje dag med dem vid makten. Eftersom tredje statmakten abdikerat får vi gå ut på gator och torg och tala om vad som sker.

Peter Andersson sa...

H. Håller förstås med dig här också. I allt!