söndag 19 april 2009

Sänkta löner och sämre anställningstrygghet den nya svenska jobbpolitiken

Vad säger man? Söndagen börjar med nyhet i Ekot: Arbetslösheten bland svenskar ökar mer än andra länder. Skälet är enligt arbetsmarknadsminister Littorin (kul att se honom ibland) att den svenska arbetsrätten gör det lättare att säga upp personal. Söndagen avslutas med Agenda och Maud Olofsson.

I Agendadebatt mot Sven-Erik Österberg är hon sedvanligt ettrig. Temat är det faktum att svenska ungdomar i ett land som leds av en egendefinierad "jobbregering" har drabbats näst värst i hela Europa av arbetslöshetens tunga slag. I vårbudgeten uteblev alla insatser, alla utbildningssatsningar. Bara pengar till mer passiva bidrag på kommunernas socialkontor.

Näringsministern har egentligen bara lösningar som är gamla som gatan från de borgerliga: Sänk de ungas löner och försämra anställningstryggheten. Det är enligt centerledaren den enda vägen.

Om detta har jag själv debatterat under åratal med unga MUFare och andra borgare. Det är samma felaktiga åtgärd då som nu, vilket också Sven-Erik försökte få Maud Olofsson att inse. Nähe då. Det finns in tack och lov ingen majoritet i riksdagen för dessa lösningar (eller??).

Skälet är enkelt: De flesta unga har sen länge haft redan lägre löner när man börjar ett jobb. Många unga börjar också på vikariat och timanställningar. Och vad gäller LAS som statsrådet Olofsson snöat in på så är lagen ett hinder för att sparka hur som helst, inte att anställa. Man kan med fog tycka att Sveriges näringsminister borde ha koll på det.

Allt fler tecken visar på ett krasst faktum: I kristider stärks arbetsgivaren gentemot de anställda. Allt fler avtal tecknas i krisens spår om sänkta löner som i normalfallet skulle vara otänkbart.

För Sveriges unga gäller det att ha koll på alla de valdagar när man kan rösta fram tryggare politik för bl.a. arbetsmarknaden. Opinionsläget är jämnt. Det är viktigt att rösta! Det första i valet till Europaparlamentet den 7 juni. Och förstås:

Rösta bort Maud Olofsson och låt Sven-Erik bli statsråd i stället efter september 2010.

Fler bloggar: Eva-Lena Jansson, Alliansfritt Sverige 1, Alliansfritt Sverige 2, Johan Sjölander, Danne Nordling.

Läs Åsa Westlunds blogginlägg om arbetsmarknad.
Expressen om LAS-utspelet. Aftonbladet om det jämna opinionsläget.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

1 kommentar:

Nils Dacke sa...

Peter, Trygghet för vem? Är inte politikens mål att hjälpa dom som är längst ner på samhällstegen och i detta fall de arbetslösa som kommer att få det otroligt tufft de närmaste åren. Vi har västvärldens högsta arbetslöshet bland unga när vårt grannland har precis tvärtom och ändå har ni ingen politik att föreslå annat än gnäll. Vad är er politik för att komma tillrätta med detta Peter?