tisdag 31 mars 2009

Tre skäl varför Borg och Reinfeldt aldrig fixar jobben

Sätter på TV 4-nyheterna. Det första jag hör är att 490 jobb ska bort från Sandvik. Det är en mörk dag för Sverige. KI:s senaste prognos ,bla citerad i DN, spår ännu värre, ännu mörkare tider. Fallande tillväxt, 250 000 jobb hotas fram till nån gång efter valet 2010. Arbetslösheten når 10,7 procent och KI skriver:
Antalet sysselsatta fortsätter att falla snabbt i näringslivet i år och nästa år, sammanlagt minskar sysselsättningen med ca en kvarts miljon personer
Det som slår mig när jag hör de svarta nyheterna är att de "ekonomiska proffsen" nu kräver samma offensiva åtgärder som vi tidigare hört från oppositionen och för den delen också från delar av bloggkollektivet. Inte minst att regeringen ska se till att kommuner och landsting slipper säga upp folk som behövs för vård, omsorg och utbildning har skallat högt utan att finans- eller statsministern reagerat. Det finns en rad hinder för att Anders Borg och Fredrik Reinfeldt kommer att hantera krisen klokt:

- de har satt hela sin politiska trovärdighet på fler jobb. Det fanns inga reservationer före valet. Då fick Reinfeldt och Co trixa med beräkningar och definitioner för att få upp arbetslöshetstalen och därmed ett läge att sparka på förra regeringen.

- de har sänkt skatter för de som redan har det ganska gott ställt. Det innebär att man har minskat möjligheterna att betala för den gemensamma servicen till medborgarna.

- de har en grundmurad ideologisk övertygelse att just sänkta skatter per automatik ger fler jobb. Om inte nu så sen. Om inte för alla så för några. Om inte här så i alla fall där. Någonstans, någon gång.

Det bådar inte gott för den som ser fram emot en offensiv arbetslöshetsbekämpning.

Socialdemokraterna presenterar partiets jobbrådslagsrapport i morgon men Luciano bloggar redan om delar av innehållet.

DN:s Johan Schück analyserar. Thomas Östros kommenterar.

Läs Ulricehamnsbloggen, Anna Vikström, Mitt i Steget, Alliansfritt Sverige,

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

2 kommentarer:

Mike sa...

Hur man fixar ekonomin

By Mary Sparrowdancer
Översättning Gertie Dahlberg


Mary Sparrowdancer is an internationally published author of a bestselling book, The Love Song. As an investigative journalist, she is currently exposing a large, developing antitrust case involving Sean Dix vs. Johnson&Johnson, CNN and DOJ, which can be seen by typing CNN J&J into a Google search.Istället för att skicka iväg miljarder och biljoner dollar till privata företag såväl som till Israel och investera i krig i främmande länder borde regeringen dela upp pengarna och ge dom tillbaka till individuella amerikanska medborgare som en återbetalning. Under nästan 100 år har våra torftiga löner blivit avtvingade oss via skatter som vi konstitutionellt inte är skyldiga att betala. Efter en återbetalning så kan vi – folket – sedan stimulera ekonomin!


En återbetalning skulle betyda att vi inte längre skulle bli ruinerade som ett resultat av en oförskämd regering som dyrkar krig, sionism, gangsterbankirer och stora företag. Med återbetalning kunde vi – folket – sedan lägga våra pengar på köp av amerikanska produkter och tjänster som förtjänar att stödjas.


Skatter borde komma från bolagsförtjänster. På det här sättet ger bolagen tillbaka en del av sin förtjänst till regeringen som sedan kan ge pengarna till folket som först och främst hjälpte till att generera dessa förtjänster. Detta kan repeteras i oändlighet eller endast när ekonomin behöver stimuleras. Medborgarna kan stimulera ekonomin igen och igen så länge som de inte hålls som fattiglappar av en företagsägd regering som är fast besluten att förse privata företag med rikedomar.


Enligt en studie som gjorts av Government Accountability Office så är det omkring 25 % av de största amerikanska bolagen som inte betalade någon federal inkomstskatt under 2005, trots att försäljningen uppgick till 2,2 biljoner dollar det året. Från 1998 till 2005 rapporteras att 72 % av alla utländska företag och omkring 57 % av amerikanska företag inte betalade någon federal inkomstskatt under minst ett av de åren.

För att lägga mer salt i de enorma ”bailout”-såren så kommer nu rapporter om att en del av företagen gläder sig åt de biljoner i bailoutkapital som de har i skuld och även försening av federala skatter på ungefär 220 miljoner dollar. ”Lagen” förbjuder att namnen på de skyldiga bolagen släpps, alltså en indikation på att de största bolagen inte bara kommer undan med dessa enorma svindlerier (eller mord) utan de kan göra det genom att gömma sig bakom anonymitet. Det är tid att bolagen får ta sitt ansvar för sina handlingar och inte belöna dom för kriminell aktivitet och dåligt omdöme. Bailoutkapitalet borde ha getts till medborgarna som en återbetalning och inte fördelas över till affärer som är för stora för att kunna ge ärliga vinster till någon vid den här tidpunkten.

En återbetalningsplan skulle ge en röst tillbaka till folket, göra slut på socialvård och socialism, folk skulle inte behöva vara beroende av horribla jobb och de kunde ägna sin lediga tid till att odla sin familjs egen organiska mat om de skulle vilja. Jätteföretagen tjänar sig själva snarare än allmänheten och skulle snart falla ihop. Med återbetalning skulle mödrar kunna stanna hemma och uppfostra sina egna barn istället för att betala främlingar till att göra detta viktiga arbete. Pappor kunde göra detsamma. En återbetalning skulle ge oss en chans att betala kontant för våra inköp. Det skulle också eliminera ocker, uppmuntra och skapa mindre affärsverksamheter och hälsosam konkurrens och kanske eliminera behovet av sjukförsäkring. Det skulle även betyda att pengarna som går till att stödja israelisk militär skulle kunna användas här hemma istället. Utan stödpengar från USA skulle Israel därför bli tvunget att stoppa sina felaktiga och illegala militärattacker på civila flyktingar. Och det viktigaste av allt – det skulle tillåta oss alla att få en första smak av fred på nästan 100 år.

Anonym sa...

En kommentaren "hurman fixar ekonomin" Mike
Ditt resonemang faller och haltar och utplånas om du läser konsumera
mera en dyrköpt lycka...

så uppgradera dig lite Mike om hur världen ser ut

nina drakfors