söndag 27 maj 2012

Vi hyllar Loreen - Men topp i Sd beklagar segern


Idag är vi många som hyllar och gratulera Loreen, efter segern i Baku. Europa tog Euphoria till sina hjärtan och skickade samtidigt över nästa års arrangemang till Sverige. En femte seger där Loreen nu går in isegrarnas klubb" tillsammans med ABBA, Carola, Herreys och Charlotte Perrelli. 372 poäng, nära rekordet och med bara Italien som avstod från att ge Sverige något. Visst firar vi och visst gäller det även för oss som ibland utbrustit i ord som "lägg ner skiten" när en eller annan B- eller C-låt har vunnit eller vi själva blivit utskåpade av andra länder. Vi firar men ledande Sverigedemokrater surar.

Björn Söder är inte vem som helst i det främlingsfientliga riksdagspartiet. Han är gruppledare i riksdagen och partisekreterare. På facebook uttalar han sig om vinsten och betecknar kvällen som "tråkig för Sverige". Någon i hans flöde tycker att det är positivt att Sverige har vunnit. Söder svarar frågande. "Sverige"? Bilden sprids också på Twitter. Där upprörs senare Söder av att journalister "feltolkar" honom och i ett senare tweet tycker han att tävlingen är en helig ko som inte får kritiseras. "Ungefär som mångkulturalismen alltså".

Man kan förstås välja hur man tolkar det. Man kan ta det som en kulturpolitisk fråga och be om svar från Sd hur man ser på kulturfrågorna och svenskt engagemang i exempelvis ESC. Den frågan till ett riksdagsparti är befogad. Samtidigt har säkert ett rent och klart "lägg ner skiten-förslag" stöd av en hel del som tröttnat på tävlingen eller inte gillar musikformen. Den kritiken har var och en naturligtvis rätt att föra fram. Som riksdagsparti bör dock Sd få frågor om sin kulturpolitik efter utspelet.

Tävlingen har hållits i ett land som SvDs Claes Arvidsson betecknar som en "dynamisk diktatur", med inskränkt pressfrihet, val som kritiseras hårt av valobservatörer, med politiska fångar och korruption. Loreen har med sitt deltagande också valt att uppmärksamma det, något som nästan diskade henne. Regimen ville ha en "ren och snygg" bild av sitt land i samband med ESC och den som såg alla filmsnuttar från landet i samband med varje tävlade låt, vet vad jag menar. Nästan av Nordkorea-modell.

Var och en får döma om Söders uttalande enbart står för en negativ syn på schlagertävlingar i TV eller om annat ligger som grund för åsikten. För mig är det solklart när först ett ifrågasättande om det verkligen är "Sverige" som har vunnit och sen en jämförelse med "mångkulturalismen" kommer. Det är mer än musiken som mannen i Sd-toppen inte gillar.

Expo om Björn Söder,

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
 Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,