tisdag 22 maj 2012

Annie Lööf och Centern släpper fackmotstånd och LAS-frågan?

Det sista politiska "värnet" mot starka fackliga organisationer - är det på väg att falla? Det har ju varit Centerpartiet som länge har haft en negativ inställning till "fackets makt", som drivit krav på sämre anställningstrygghet och nu senast på sänka löner för unga. I TCO-tidningen intervjuas Annie Lööf som signalerar en ny inställning från Centerns sida. Man vill "nyansera" partiets inställning till facket. Och i intervjun tar Annie Lööf avstånd från sitt ungdomsförbunds syn på fackliga organisationer som kanske bäst har uttryckts i "Fucka facket"-kampanjer.

Men det är inte bara ungdomsförbundet som har haft en negativ syn på fackliga organisationer. Annie själv har i blogginlägg varit mycket kritisk mot "fackpampar som motarbetar jobb.. och som organisationer som "krossar företag".

Men nu handlar det om att bredda väljarbasen och då är TCO- och SACO-medlemmar viktiga målgrupper. Nu får man väl hoppas att näringsministern inte faller i fällan att särskilja fackliga organisationer efter egna valtaktiska överväganden. Det går knappast med den positionen som Annie Lööf har att påstå plus om tjänstemannafack och minus om arbetarnas motsvarande fackliga organisation i LO-förbunden. Om man en gång har köpt den svenska modellen så borde man inte avgränsa efter hur det egna partiets potentiella väljargrupper ser ut? Eller?

Annie Lööf tar avstånd från CUF.
– Jag står inte bakom den kampanjen. Jag har varit med i facket sedan 2003 och ser för min del ett stort värde i att gå samman och driva gemensam sak i vissa frågor. Den svenska modellen är uppbyggd kring arbetsmarknadens parter. Jag tycker att språkbruket som CUF använde är väldigt olyckligt.
Men den andra raden kan göra mig betänksam.
– Men jag har i samtal med CUF förstått varför de drev den här frågan. Det var för att de såg att framför allt LO inte tog perspektivet unga människor.
Fackligt engagemang eller ren partitaktisk manöver av Annie Lööf? En uppdelning där fackliga organisationer är okey och till och med lovvärt när det gäller tjänstemän men inte när det gäller arbetare? Nu är ju handling mer tydligt än prat. Hur Centerpartiets nyuppväckta fackliga engagemang tar sig uttryck i den politiska förslagen framöver ska sannerligen bli spännande att följa.


Mer: Dagens Arena,

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
 Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,