fredag 11 maj 2012

Kärlekstrio Centern, alliansen och miljöpartiet?

Jag såg utspelet redan i går men hann inte blogga om det. Men visst är det intressant att just Centerpartiet och Annie Lööf gör utspel för hela alliansens räkning. Trodde först att det handlade om att Centern själva önskade fördjupa samarbetet med Miljöpartiet men Annie Lööf talar faktiskt för hela alliansen.

Rent parlamentariskt ligger det mycket i utspelet. En regering under ledning av Fredrik Reinfeldt som har en minoritet av riksdagens ledamöter med sig måste, om den vill få igenom sin politik, bredda sig. Däremot är det väl ytterst tveksamt om just Centern som nu balanserar på riksdagsspärren gör rätt i att ta in det man själva borde se som en huvudkonkurrent. "Alliansens gröna röst", har väl inte talat med så ljudlig stämma. Men ambitioner har man säkert och det är tveklöst så att Mp, med ett stabilt förtroende hos väljarna i miljöfrågor, skulle slå ut Centern på den planhalvan.

Nu finns inte miljöfrågan som sådan med bland de tre punkter som Annie Lööf önskar ett fördjupat samarbete om med Mp. Det är i stället infrastruktur, migration och frågor som försämrad LAS som partiet vill att alliansen ska omfamna Mp i.

Det känns väl mer som att moderaterna i regeringen, Schlingmann, Borg och Reinfeldt, vill försöka en annan väg än att moderaterna själva står för "inbjudan" som ju har avvisats ett antal gånger. Till detta lånar sig Centerpartiet som själva kan pressas ner ytterligare av utspelet. Men det är väl knappast troligt att enskilda allianspartier, förutom Moderaterna, ensamma har rätt att tala om hur hela alliansen ska överleva. I stället är det nog ett övertaktiskt försök att göra det spretigare på oppositionssidan och underminera en stark oppositionsröst mot alliansen. Men, som Kent Persson bloggat om när det gäller ett rödgrönt alternativ, ställs ju då frågor om vad alliansregeringen går till val på? Vad av Mp-förslagen blir skarp politik med en utvidgad allians? Blir det "bensinskattehöjningar", stopp för Förbifart Stockholm, kanske ett nytt "friår" eller vad blir det?

Centern trasslar till det igen. 


Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
 Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,