torsdag 24 maj 2012

Schlingmanns nya uppdrag: Att återföda "nya moderater"

Han har kallats "Propagandaminister", efter att Reinfeldt inrättade en tjänst åt honom som statssekreterare med just kommunikation som huvudansvar. Före det moderat partisekreterare och en av arkitekterna bakom de så kallade "nya Moderaterna". När Schlingmann nu entledigas från jobbet hos Reinfeldt och i stället blir strateg i partiet så ska det inte ses som en petning nedåt. I valrörelser är det partiet som "äger". Men för regeringar blir det lätt en maktkamp och organisatorisk oordning mellan parti och regeringskansliet, det sistnämnda trots allt den del av politiken som driver sakfrågor löpande. Att Schlingmann får uppdraget på partihögkvarteret kan likaväl beskrivas som ett lyft. Målet: att de "nya" moderaterna ska pånyttfödas. Här finns förstås en stor risk för krockar mellan den förre partisekreteraren och den nya, Kent Persson.

Schlingmann har ett jobb att göra. I de första faserna bestod "förnyelsen" i en retorisk del och en politisk: Det sistnämnda i att rensa bort det som var helt ohållbart i de tidigare moderata förslagen om ekonomisk politik. Men det förstnämnda blev större: Reinfeldt talade om att stänga skattessänkarboden och om "myntets baksida i form av välfärd". Det blev 100 miljarder i sänkta skatter med usel fördelningsprofil. Finansieringen i form av sämre sjukförsäkring och a-kassa var en av förklaringarna till att (M) tappade riksdagsmajoriteten. "Arbetslinjen" blev först nedmontering av en aktiv arbetsmarknadspolitik och schyfflande av människor mellan förmedling och Försäkringskassa. Bostadspolitik blev ett sågat förslag om avdrag för andrahandsuthyrning och den stora "jobbpolitiken" blev...sänkt moms på krogen.

Gissningsvis får Schlingmann ett omfattande mandat. Allt gäller en tredje mandatperiod. Kanske sjösätts nya retoriska spetsfundigheter och kanske kommer ny politik:
* "Näringslivet är inget särintresse" - Reinfeldts uttalande återtas redan idag av Kent Persson.
* "Vi har haft en skev och alltför negativ syn på trygghetsförsäkringar. Vi har kallat det lite föraktfullt för "bidrag". Nu omprövar vi och ser det som viktiga system i svensk välfärd".
* "Vår arbetslinje funkade inte i praktiken. Vi behöver återupprätta arbetsmarknadspolitiken så att den stärker människor. Med utbildning och praktik till schyssta villkor".
* "Vår syn på valfrihet har varit alltför enkelspårig. Det är rätt att människor ska välja men vi har varit dåliga på att parera de negativa effekter i vård och skola som kan uppstå.
* "Vi har uttryckt oss alltför föraktfullt mot arbetslösa och sjuka. Självklart är de välkomna att rösta även på de nya moderaterna".
* "Vår skolpolitik har inte lyckats eftersom resultaten inte blir bättre. Vi behöver fler lärare och andra vuxna i skolan. Då måste vi också få inte skattepengar till deras löner."
* Vi erkänner att det finns barnfattigdom i Sverige! Det är inget "vänstervridet påhitt", inget som bara gäller Afrika. Där har oppositionen haft goda förslag som vi studerar". 
Schlingmann ska återföda de nya moderaterna som har fastnat i regerandets vardagsharvande. Vad det konkret betyder i politiken är väl oklart, förutom att vi säkert får se en del nya slogans. Om det räcker för att Reinfeldt ska vända alliansen uppåt får väl framtiden utvisa. Men jag betvivlar.

mer: DN, Ekot,

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
 Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,