torsdag 24 maj 2012

S går uppåt och M går nedåt

Opinionsvindarna har åter igen kartlagts, idag av Novus /TV4. Socialdemokraterna fortsätter på framgångsvågen, om än i förminskad hastighet. Det är en naturlig följd av att ligga allt högre upp i "tabellerna". Partiet får 36,6 procent. Moderaterna minskar till 28,3. Kanske förklaringen till det syns på andra allianspartier? Kd släpar sig över riksdagsspärren till 4,2, Annie Lööfs Centerpartiet fortsätter dock nedåt mot den spärren, nu med 4,5. Folkpartiet ökar till 6,2. Totalt får den regerande alliansen 43,2 och de rödgröna 50,9. Nu kan också hoppet om att Sverigedemokraterna ska trilla ut ur riksdagen öka. De får nu 4,6. Skulle dagens siffror ha varit valresultat skulle de rödgröna fått egen majoritet. Alliansen får 153 mandat och de rödgröna 180 mandat. Sd tappar sin vågmästarroll.

För Socialdemokraterna är uppgången ett trygghetskvitto på att utvecklingen av den egna politiken inte behöver köras fram i panik. Det går att lägga tid på att lyssna, fånga upp förslag, ta de ideologiska debatterna och slipa på den skarpa politiken med självförtroende. Nu finns också ett starkt förtroendekapital för Stefan Löfven som ska vårdas.

Det verkar som om de skrämselskott som har kommit om att "S-förslag hotar jobben" inte har lockat över väljarna. Alldeles oavsett vilka siffror som Moderaterna och alliansen har använt. Väljarna verkar inte heller gå på talet om "splittrad opposition" utan fattar att partier kan samverka utan att ha skapat en gemensam logga. Kanske är opinionsmätningen också ett uttryck för att Reinfeldt snubblade bort sig när han skulle förklara bort arbetslösheten med att den är låg bland "etniska svenskar mitt i livet".

Men, som vanligt: Det är långt långt kvar till valet och mycket kan hända. 
Mer; Tord Oscarsson,

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
 Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,